Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Refugiaţi într-o pensiune din Bucovina, interviu cu Doiniţa Houliat – “Cu unii dintre ei am rămas prieteni”

2f646848-befa-4ee2-a6f0-62270c039e37.jpg

Doiniţa Houliat (prima din dreapta) împreună cu refugiaţi ucraineni la pensiunea Casa cu cerbi.
Doiniţa Houliat (prima din dreapta) împreună cu refugiaţi ucraineni la pensiunea Casa cu cerbi.
Sursa imaginii: 
DH

În urmă cu 16 ani, un cuplu româno-francez, Doiniţa și Bernard Houliat, a creat o pensiune tradiţională în Bucovina, mai precis în satul Voivodeasa din comuna Suceviţa, nu departe deci de celebra mănăstire. Timp de mulţi ani prin pensiunea lor numită Casa cu cerbi s-au perindat turiști români și străini doritori de autenticitate și de frumuseţe. De pe data de 24 februarie încoace Casa cu cerbi găzduiește însă refugiaţi din Ucraina.

La microfonul colegului nostru Matei Vișniec, el însuși originar din Bucovina, Doiniţa Houliat ne povestește cum a decurs contactul cu primele familii de ucraineni sosite în regiune. “Cu unii dintre ei am rămas prieteni” mărturisește Doiniţa Houliat, iar “mulţi refugiaţi nu se așteptau la o primire atît de caldă din partea românilor…”

Dacă din Ucraina ne parvin imagini ale barbariei declanșată de Vladimir Putin, în România s-a produs de două săptămîni o explozie de umanitate. “Unii refugiaţi ucraineni ne credeau foarte săraci și deci incapabili să-i ajutăm” mai spune Doiniţa Houliat în interviu. Ea evocă și atitudinea copiilor care ajung obosiţi și traumatizaţi la Casa cu cerbi dar asupa cărora au o imediată influenţă benefică… pisicile de la pensiune!

În fotografia care însoţește interviul vedem de fapt trei familii cu trei povești diferite. În prezent acești oameni se află unii în Germania, unii în Austria și unii în Franţa.