Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezidenţiale Franţa: preţul benzinei, subiect de campanie electorală

jadot.jpg

Yannick Jadot, candidatul ecologistilor francezi, pe platoul emisiunii organizate de canalul TF1, 14 martie 2022.
Yannick Jadot, candidatul ecologistilor francezi, pe platoul emisiunii organizate de canalul TF1, 14 martie 2022.
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Cu mai puţin de o lună înaintea primului tur al prezidenţialelor din Franţa, 8 din cei 12 candidaţi în cursă au participat la o primă mare emisiune de televiziune. Nu a fost vorba de o dezbatere întrucât emisiunea a propus doar o succesiune de interviuri separate realizate cu fiecare dintre pretendenţii la Palatul Elysée. Tema discuţiei a fost războiul din Ucraina dar şi consecinţele conflictului asupra vieţii francezilor în termeni de putere de cumpărare. Astfel, preţul benzinei – în creştere constantă, a ajuns la peste 2 euro litrul – s-a impus ca subiect de vârf al campaniei electorale.

Mai toţi candidaţii au propus să diminueze taxele pe carburanţi pentru a face faţă creşterii preţurilor la benzină şi motorină. Asta în contextul în care guvernul de la Paris a decis déjà de sâmbăta trecută să returneze clienţilor de la pompe 15 de eurocenţi pentru fiecare litru de carburant cumpărat. „La un plin de 60 de litrii, economisiţi 9 euros” explica premierul Jean Castex. Anunţul guvernului nu echivalează însă cu o diminuare a taxelor, spun contra-candidaţii lui Emmanuel Macron la prezidenţialele de luna viitoare.

Cum notează analistul de la Le Monde, „fiscalitatea pe carburanţi are o dimensiune specială comparativ cu celelalte impozite întrucât puţine taxe sunt atât de nepopulare. Să nu uităm că fiscalitatea pe benzină, care reprezintă 60% din preţul carburantului, a fost în 2018 scânteia care a aprins mişcarea socială a vestelor galbene. Taxa este considerată injustă întrucât este în parte proporţională. Mai exact TVA-ul este proporţional pe acest produs în timp ce taxa internă de consum pe produsele energetice (TICPE) este fixă. O taxă fixă ce aduce însă mulţi bani în vistieria statului – 27 de miliarde de euro în 2020.

In fine, taxa pe carburanţii din Franţa este puţin mai mare decât în restul ţărilor europene, motiv suplimentar de frustrare mai ales că-i penalizează cu prioritate pe cei care nu au altă soluţie decât deplasarea cu maşina. In aceste condiţii, diminurea taxelor pe carburanţi ar fi cea mai populară soluţie” conchide Le Monde.

La emisiunea politică de luni seara de pe  canalul TF1 – prima de acest gen la care au participat, rând pe rând, 8 din cei 12 candidaţi la prezidenţiale, Emmanuel Macron a reamintit ceea ce a făcut déjà guvernul său în acest dosar. „Peste 20 de miliarde de euros pentru puterea de cumpărare a francezilor spune preşedintele-candidat.”

Extremista de dreapta Marine Le Pen, lidera partidului Reuniunea naţională, spune de partea ei că nu-şi doreşte ca „francezii să-şi facă hara-kiri din cauza sancţiunilor decise de liderii noştri care în realitate nu se gândesc la viaţa cotidiană a compatrioţilor lor”.

Leitmotivul „Rusia trebuie sancţionată, nu francezii” este adopat şi de Fabien Roussel, candidatul comuniştilor francezi la prezidenţiale. „Deciziile trebuie să le luăm împreună. Trebuie să fim însă atenţi ca acest război pe care îl privim zilnic la televizor să nu aibă loc şi în portofelele noastre” exclamă liderul stângist care mai propune blocarea litrului de benzină la 1,7 euro.

Socialista Anne Hidalgo propune diminuarea taxelor pe carburanţi întrucât, spune ea, „acest lucru ne-ar permite să plătim 1,76 euro litrul în loc de 2 euro. Astfel, plafonăm, blocăm preţul” zice Hidalgo.

Blocarea preţurilor la pompă este şi propunerea polemistului extremist de dreapta Eric Zemmour dar şi a stângistului radical Jean-Luc Mélenchon. Specialiştii afirmă însă că blocarea preţurilor la pompă este, din punct de vedere juridic, greu de aplicat.

 
Prezidenţiale Franţa: preţul benzinei, subiect de campanie electorală