Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015: ambianţa electrică şi impertinenţa lui Salah Abdeslam provoacă suspendarea procesului

proces.jpg

Un desen de presà care îl aratà pe Salah Abdeslam audiat la procesul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015. 15 martie 2020.
Un desen de presà care îl aratà pe Salah Abdeslam audiat la procesul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015. 15 martie 2020.
Sursa imaginii: 
AFP - BENOIT PEYRUCQ

După mai bine de 90 de zile de la începutul procesului atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015, a venit din nou rândul Curţii speciale din Paris să-l interogheze pe Salah Abdeslam. Principalul acuzat şi singurul supravieţuitor al atacurilor jihadiste de acum 6 ani – atacuri soldate cu 130 de morţi şi 400 de răniţi - a venit însă la bară ca să provoace din nou lumea din sală. Insolenţa şi dezinvoltura cu care Abdeslam a răspuns întrebărilor au iritat lumea şi provocat agitaţie, motiv pentru care preşedintele Curţii a decis suspendarea prematură a audierii.

A fost al doilea interogatoriu al lui Salah Abdeslam de când a început procesul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015. Un interogatoriu în timpul căruia principalul acuzat şi singurul supravieţuitor al comandourilor jihadiste de acum mai bine de 6 ani urma să dea detalii cu privire la felul în care au fost aduşi în Occident o parte dintre autorii sinucigaşi ai atacurilor.

Patru drumuri efectuate de Salah Abdeslam în toamna lui 2015 între Belgia, Germania şi Ungaria au fost în centrul dezbaterilor. Se presupune că în cursul acestor voiaje realizate la bordul unor limuzine închiriate pe numele de Salah Abdeslam au fost recuperaţi teroriştii din grupului stat islamic printre care se numărau şi cei trei ucigaşi de la Sala Bataclan.

Abdeslam va recunoaşte că a participat doar la 2 din cele 4 «excursii» care i se reproşează. Dar refuză ipoteza că avea terorişti la bord. «Azi este război în Ucraina. Unii merg să caute oameni la frontiera ţării, alţii se duc să facă acţiuni umanitare. In fine, unii se duc ca să lupte. Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Siria. M-am dus să ajut oameni care fugeau de război» spune acuzatul la bara tribunalului special din Paris. Numindu-i de fiecare dată pe cei pe care i-a ajutat «fraţi în islam».

La multe din întrebările preşedintelui Curţii, Jean-Louis Pérès, - Cine l-a trimis să-i caute pe respectivii «refugiaţi»? Cu ce bani a plătit închirierea maşinilor? - Abdeslam va refuza să răspundă sau spunea un scurt «No comment». Treptat, de-a lungul audierii de marţi, islamistul devine grosier, provocator şi uneori chiar agresiv dar mai tot timpul, mincinos. In ciuda dovezilor evidente prezentate la proces, Salah Abdeslam va nega implicarea sa. «Telefonia mobilă nu este ceva sigur 100%, mai ales în acest gen de afaceri» sau «Ancheta a fost realizată neglijent» sunt doar două comentarii auzite din gura lui.

Tonul se ridică apoi. In faţa unei săli arhipline cu părţi civile venite să-l asculte, suspectul numărul unu afirmă că «de 6 ani, felul în care justiţia franceză mă tratează mi-a distrus viaţa şi a băgat în puşcărie inocenţi». Nemulţumite, şocate, persoanele din sală care au deplâns moartea a 130 de apropiaţi, aplaudă nervos la aceste provocări. Lucru complet interzis într-o curte cu juri.

In timpul unui interogatoriu la care este supus din partea unei avocate a părţilor civile şi care i se pare prea lung, Salah Abdeslam termină prin a o întreba el pe avocată: «Gata, aţi isprăvit ?» Din nou agitaţie şi aplauze în sală. Moment în care teroristul adresează publicului un cinic «Mulţumesc».

Confruntat cu o ambianţă tot mai electrică, preşedintele Curţii speciale suspendă o primă dată audierea sperând că spiritele se vor calma. La reluarea procesului, insolenţa şi obrăznicia lui Salah Abdeslam se fac din nou auzite. Acesta nu ezită să-i spună preşedintelui «să se potolească». Apoi, într-o ultimă înscenare, acuzatul pozează în victimă. «Când iau cuvântul, nimeni nu e mulţumit. Când tac, iarăşi sunteţi nemulţumiţi. Am impresia că vreţi să-mi puneţi prea multe lucruri în cârcă. Aţi vrea ca lumea să creadă că eu am ucis 130 de oameni, că eu am închiriat maşinile şi că eram la curent cu totul dar nu ăsta este adevărul» exclamă Abdeslam. Unui avocat al părţilor civile care îi reproşează această «indecenţă insuportabilă», islamistul îi răsopunde : «Dvs sunteţi insuportabil!»

In urma unui schimb de replici dure între preşedintele Curţii şi unul dintre avocaţii lui Salah Abdeslam, toţi avocaţii apărării se ridică şi părăsesc sala tribunalului special. In absenţa lor, procesul nu se poate relua deci audierea zilei se termină fără ca interogatoriul lui Salah Abdeslam să se fii terminat.

 
Procesul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015: ambianţa electrică şi impertinenţa lui Salah Abdeslam provoacă suspendarea procesului