
Special Paris
Guvernul francez se declară dispus să acorde autonomia insulei Corsica
corse.jpg

Este o frază care agită déjà spiritele. Pentru prima dată în istorie, executivul de la Paris evocă posibilitatea de a acorda autonomia Corsicii.
Cert, în interviul acordat ziarului Corse Matin, Gérald Darmanin pune nişte condiţii prealabile deschiderii negocierilor. In primul rând, revenirea la calm. «Nu putem dialoga sincer în democraţie sub presiunea bombelor agricole şi a omniprezenţei forţelor de ordine» spune ministrul francez de interne.
Insula Corsica este zguduită de aproape 2 săptămâni de manifestaţii violente după ce Yvan Colonna, încarcerat pe viaţă după ce a fost găsit vinovat de participarea la asasinarea prefectului Claude Erignac în 1998, a fost zdrobit în bătaie, în închisoare, de un co-deţinut islamist. Colonna este în continuare în comă, între viaţă şi moarte iar violenţele recente din Corsica au făcut zeci de răniţi în rândul forţelor de ordine.
In interviul din Corse Matin, Darmanin recunoaşte că statul are şi el o vină în această agresiune contra militantului naţionalist. «Statul are o responsabilitate ca protector al persoanelor, în speţă al deţinuţilor, care sunt sub responsabilitatea sa.»
Ce suprinde însă în interviul din Corse Matin este mâna întinsă de oficialul francez naţionaliştilor moderaţi de pe insulă, cei care conduc Corsica de aproape 7 ani. «Suntem gata să mergem până la acordarea autonomiei. Apoi, trebuie văzut ce înseamnă această autonomie dar trebuie să discutăm» declară Darmanin.
Autonomia este o revendicare istorică a naţionaliştilor corsicani. Evocând această posibilitate în plină campanie electorală pentru prezidenţialele de luna viitoare, scrutin la care participă şi el, Emmanuel Macron rupe un tabu.
In cazul în care discuţiile cu liderii locali dau rezultate, statul francez nu-şi va mai exercita competenţele decât în trei domenii: poliţie, justiţie şi armată. Executivul local va prelua tot restul adică economia, domeniul social şi sănătatea. O adevărată revoluţie în organizarea Franţei pe care toţi guvernanţii de la Paris, inclusiv Emmanuel Macron, au refuzat-o până acum.