
Special Paris
Rusia: Renault trimite în concediu plătit zeci de mii de salariați
renault_grup_in_rusia_-_platforma_producatorul_de_autoturisme_avtovaz_-_grupul_renault-nissan_-_in_rusia_la_togliatti.jpg

UPDATE | Grupul Renault anunță că suspendă activitatea industrială în Rusia. O decizie luată într-o reuniune extraordinară a Consiliului de Administrație.
Două uzine sunt afectate de lipsa de semiconductori și de piese: cea de la Togliatti și cea de la Izhevsk.
Motiv pentru care activitatea a fost sistată aici la începutul lui martie – în contextul războiului din Ucraina, sancţiunile fac continuarea producţiei fie imposibilă, fie extrem de complexă.
Miercuri, constructorul Renault a anunțat că a reluat producția, dar nu în totalitate.
Iar pentru a reuși să refacă stocul necesar pentru a reporni complet producția, conducerea celor două uzine a decis să lucreze în sistem de avarie până pe 4 aprilie.
Din această dată, zeci de mii de angajați vor fi trimiși acasă în concediu plătit, până pe 24 aprilie.
Practic, constructorul auto a decis să avanseze vacanța de vară –zeci de mii de angajați rămân acum în concediu plătit, timp de trei săptămâni și nu la finele lui iulie - prima parte din august, așa cum a fost planificat inițial – este anunțul oficial transmis agențiilor de presă ruse.
Grupul a indicat că această vacanță va permite companiei să acumuleze stocurile necesare pentru a asigura producția în două din uzinele sale – cea de la Togliatti și Izhevsk.
Uzina auto de la Togliatti este una dintre cele mai mari din lume. În total, are 300 de km de linii de producție. Anual, aici, în timp normal, sunt produse 650.000 de autoturisme Renault și Lada.
Conform site-ului Renault, aici lucrează 35.000 de salariați dar publicația Le Monde scrie că de fapt ar fi 44.000 de angajați.
La Izhevsk, se produc modele Lada și Nissan iar aici lucrează 3.500 de oameni.
Grupul nu a oferit alte detalii în plus, deși toată lumea așteaptă un anunț oficial vizavi de intențiile Renault de a-și continua, sau nu, activitatea în Rusia.
Renault se află de 15 ani în Rusia. Numeroase alte multinaționale – precum Toyota, Nike și Ikea au anunțat oprirea activității în Rusia, ca urmare a ofensivei rusești în Ucraina.
Miercuri, acțiunile grupului Renault continuau să se afle în scădere cu aproximativ 20%, comparativ cu ceea ce se întâmpla la începutul anului.
Publicația franceză Le Monde se întreabă dacă asupra Renault s-a abatut vreun blestem. Si explică – după criza existențială cauzată de plecarea fostului PDG – Carlos Ghosn, în 2019, a urmat pandemia de Covid în 2020 iar în 2021, compania a trebuit să facă față penuriei de semiconductori.
Acum, în 2022, războiul din Ucraina lovește puternic uzinele din Rusia. Iar, pentru jurnaliștii de la Le Monde, blestem pare a fi un cuvânt prea lejer pentru a descrie situația în care se regăsește Renault, după 2 ani de pierderi. Căci, dintre toți industriașii auto, Renault înregistrează cele mai multe efecte colaterale de pe urma invaziei rusești în Ucraina și a sancțiunilor ce au urmat.
Conflictul ruso-ucrainean amenință unul dintre pilonii industriei franceze – și mai exact poziția de care beneficia până să înceapă acest conflict – una dominantă în Rusia.
Renault deține 68 % din grupul Avtovaz iar 32 % este deținut de partea rusă - Rostec.
Până la finele lui februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, grupul controla aproape 30% din piața auto locală.
Renault vinde aproape jumătate de million de mașini în Rusia. O mașină din 6 produsă în uzinele de aici, este vândută în Rusia.