
Special Paris
Alegeri prezidențiale Franța: Emmanuel Macron explică de ce vrea un nou mandat
presedintele_emmanuel_macron_7_februarie_2022_palatul_elysee.

De când s-a declarat candidat, în primele zile din martie, președintele-candidat nu a avut decât o singură întâlnire publică, pe 7 martie, cu francezi, în timp ce adversarii își multiplică mitingurile electorale.
Președintele a prezentat aproximativ 30 de măsuri în fața a peste 300 de jurnaliști acreditați, dintre care zeci de media internaționale.
Este cel mai tânăr președinte pe care Franța l-a avut vreodată, este fost ministru al Economiei al președintelui socialist François Hollande
Programul său de candidat la realegerea sa, ce cuprinde un total de 100 de măsuri, va fi detaliat într-o scrisoare de 24 de pagini. Scrisoarea va fi trimisă pe poștă, la 6 milioane de familii, în acest week-end.
Acum, printre măsurile anunțate, dacă va fi reales președinte, Emmanuel Macron dorește să crească vârsta de pensionare, de la 62 de ani cât este în prezent, și pentru femei și pentru bărbați, la 65 de ani : "Reforma pensiilor este una din cele două reforme pe care nu am putut să le duc până la capăt în acest prim mandat, din cauza pandemiei. Reforma pe care o propun acum este diferită de cea din 2017, deoarece condițiile macro-economice nu mai sunt aceleași iar Franța s-a schimbat. Propunerea mea este să creștem vârsta legală de pensionare, progresiv, la 65 de ani. Se va ține cont de anii lucrați, spre exemplu este cazul celor care au început să lucreze foarte tineri. Se va ține cont și de meseria avută dar și de responsabilități, pentru a concepe un sistem mult mai corect".
Este reforma care a întâmpinat cea mai puternică opoziție din partea sindicatelor și care a dus la blocarea celor mai multe sectoare de activitate din Franța. Așa s-a ajuns la una dintre cele mai mari greve naționale și doar pandemia de Covid a reușit să o oprească.
Candidatul Macron ia în calcul și creșterea pensiei minime, la 1.100 de euro, comparativ cu 700 de euro cât este în prezent, dar care este totuși calculată în funcție de anii lucrați.
O altă reformă … are ca punct de plecare criza ucraineană.
Emmanuel Macron pledează pentru dublarea numărului de rezerviști. Apoi, ia în calcul “intensificarea investițiilor, pentru a putea răspunde unui eventual război, ce ar putea reveni pe continent”.
Dacă va fi reales, Emmanuel Macron va cere șefului Statului Major să «reevalueze necesitățile», ținând cont de invazia Rusiei în Ucraina: refacerea stocurilor strategice, realizarea unui recensământ al francezilor care doresc să se ofere drept voluntari ce ar putea fi mobilizați în cazul unei crize grave.
De altfel, Emmanuel Macron dorește creșterea bugetului Apărării pentru a ajunge la 50 de miliarde de euro în 2025.
Anul acesta, bugetul armatelor este de 41 de miliarde de euro.
În altă ordine de idei, Emmanuel Macron ia în calcul promovarea unei politici mai restrictive în ceea ce privește dreptul de azil. În acest caz, persoana căreia îi va fi respinsă cererea de azil în Franța va fi obligată să părăsească teritoriul.
Investiții masive sunt dorite și pentru o independență agrícolă și industrială – iar în acest sens dorește mobilizarea a 30 de miliarde de euro pentru sectoarele industriale de viitor. Iar la acest capitol, dorește să reia controlul a mai multor societăți importante pentru Franța.
Candidatul Macron dorește și construcția a 6 reactoare nucleare și un studiu privind construcția a încă 8 reactoare nucleare. În plus, până în 2050, planifică să fie ridicate în mare, 50 de noi parcuri de eoliene. De altfel, sunt dorite filiere 100% franceze în sectorul verde – al panourilor solare, al bateriilor electrice și al eolienelor.