Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron, îmbrăcat precum Volodimir Zelenski, îşi atrage ironia presei internaţionale

macron.jpeg

Una din fotografiile presedintelui Emmanuel Macron, neras si în hanorac militar, în salonul de aur al Palatului Elysée.
Una din fotografiile presedintelui Emmanuel Macron, neras si în hanorac militar, în salonul de aur al Palatului Elysée.
Sursa imaginii: 
Instagram Soazig de la Moissonnière

Un preşedinte, imortalizat în hanorac şi cu barba nerasă de mai multe zile de fotografa oficială a preşedinţiei. Iată cum a apărut zilele trecute, pe reţelele sociale, Emmanuel Macron. Presa internaţională - dar nu numai ea – se întreabă dacă nu cumva liderul de la Paris nu vrea să-l imite pe omologul său de la Kiev, ucraineanul Volodimir Zelenski.

Fotografiile la originea polemicii au fost postate pe contul Instagram al lui Soazig de la Moissonière, fotografa oficială a preşedinţiei franceze.

Printre cele 4-5 imagini publicate, două în particular au atras atenţia comentatorilor. Prima în care îl vedem în primplan pe Emmanuel Macron la biroul său neras de câteva zile bune. A doua poză, şi mai „shocking” ni-l arată pe preşedintele Franţei, în picioare, gata să iasă din salonul de aur al Palatului Elysée, îmbrăcat în blugi şi într-un hanorac negru cu emblema CPA 10 al comandoului de elită al paraşutiştilor francezi.

 

 

Presa internaţională dar şi internauţii nu au ratat ocazia de a comenta, uneori pe un ton sarcastic, ţinuta lui Macron. „Chiar dacă e o zi de duminică, e vorba de o ţinută atipică pentru şeful statului francez, un preşedinte care până acum adoptase un stil vestimentar foarte conservator” remarcă astfel cunoscutul cotidian american Wall Street Journal estimând că avem de a face cu o simplă campanie de comunicare politică. Reacţionând în faţa acestei interpelări transatlantice, palatul Elysée a precizat că preşedintele poartă adesea ţinute decontractate duminica.

Un jurnalist ucrainean din Kiev se întreabă de partea sa pe reţeaua Twitter – şi nu este singurul care o face – dacă nu cumva Macron vrea să-l imite pe Volodimir Zelenski. „Acum o lună era de neimaginat să-l vedem pe preşedintele Franţei îmbrăcat precum omologul său de la Kiev. Acum realitatea care s-a impus este aceasta” scrie respectivul confrate amintind în treacăt că de când a început invazia rusă, preşedintele Zelenski, 44 de ani – aceeaşi vârstă ca şi Macron – umblă în faţa camerelor de luat vederi din lumea întreagă numai în tricouri militare şi cu barba nerasă.

Cotidianul britanic The Telegraph, citat de confraţii noştri de la France 24, vede în această schimbare de stil „o dorinţă clară de a-şi atrage, în plină campanie electorală, simpatia concetăţenilor săi şi de a deveni la fel de popular precum omologul său ucrainean. In timp ce acesta din urmă este asaltat de ruşi şi de bombele lor, la Paris Emmanuel Macron suferă de o zelenskită acută şi şi-a pierdut simţul judecăţii” conchide pe un ton ironic ziarul britanic.

Tot de la Londra, săptămânalul The Spectator îşi conchide articolul pe această temă notând că „Macron îşi va pierde probabil credibilitatea în ochii lui Zelenski. În timp ce acesta din urmă era actor înainte să devină preşedinte, Macron era preşedinte înainte să devină actor”.Sursa imaginii: 
Bild.de

In Germania, popular Bild l-a publicat pe prima pagină pe Macron în hanoracul său militar întrebându-se totuşi dacă „nu cumva preşedintele francez a întins coarda cam mult?”

Pe reţelele de socializare, unii îl compară pe şeful statului cu un student gata să agaţe o colegă la o petrecere, alţii cu un adolescent care şi-a petrecut noaptea în faţa unor manete de jocuri video în timp ce mai mulţi denunţă o operaţiune de comunicare extrem de deplasată având în vedere contextul actual.

 
Emmanuel Macron, îmbrăcat precum Volodimir Zelenski, îşi atrage ironia presei internaţionale