Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crime de război în Ucraina: Cum pot fi ele dovedite?

un_imobil_de_locuit_distrus_in_bombardamente_la_karkiv_13_martie_2022.

Un imobil de locuit, distrus în bombardamente, la Karkiv, 13 martie 2022.
Un imobil de locuit, distrus în bombardamente, la Karkiv, 13 martie 2022.
Sursa imaginii: 
AP - Andrew Marienko

Uniunea Europeană a denunțat, la rândul ei, ”crimele de război” săvârșite de Rusia în Ucraina iar Curtea Penală Internațională a deschis o anchetă. Întrebarea este cum se pot colecta informațiile necesare pentru a proba acuzația de crime de război?  Ipoteza ca într-o bună zi să vedem în fața justiției responsabili ruși, achetați sub acuzația de crime de război – pare astăzi una de-a dreptul infimă. Si totuși, cine poate colecta și cum probele necesare pentru a putea dovedi o astfel de acuzație. RFI a stat de vorbă cu avocata Clémence Bectarte, coordonatoarea grupului de acțiune judiciară de la Federația Internațională pentru Drepturile Omului și co-președinta coaliției franceze pentru Curtea Penală Internațională.

Uniunea Europeană condamna recent ”în termenii cei mai fermi, forțele armate ruse și mandatarii lor, care continuă să vizeze populația civilă și infrastructura civilă ucraineană”, după cum a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

"Atacurile deliberate împotriva civililor sunt complet de neînțeles și constituie grave violări ale dreptului internațional umanitar, a adăugat Josep Borrell pentru care Moscova poartă întreaga responsabilitate "a acestor acte de agresiune militară, a distrugerilor, a pierderilor de vieți omenești”.

“Autorii acestor crime de război precum și responsabili guvernamentali și șefii militari vor fi trași la răspundere” – spunea Josep Borrel. Întrebarea este cum se pot colecta informațiile necesare pentru a proba acuzația de crime de război?

RFI a stat de vorbă cu avocata Clémence Bectarte, coordonatoarea grupului de acțiune judiciară de la Federația Internațională pentru Drepturile Omului și co-președinta coaliției franceze pentru Curtea Penală Internațională: "Este extrem de dificil de colectat probe în timp real. Dar, avem în prezent activiști ucraineni, membri ai unor ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului, care au rămas în teren, în diverse orașe ucrainene iar în prezent duc o muncă remarcabilă, zilnic.

Ei documentează ceea ce se întâmplă în acest moment, încearcă să colecteze probe pentru a putea demonstra că avem de a face cu crime de război. Acum, aceste ONG-uri ucrainene sunt ajutate de ONG-uri internaționale care, încearcă să documenteze cu ajutorul imaginilor vídeo realitatea operațiunilor militare, modul de operare – pentru a putea dovedi că sunt atacate ținte civile iar aici este una dintre caracteristicile infracțiunii de crimă de război. Apoi, diverse mecanisme judiciare sunt pe cale să fie acționate iar astfel diverse anchete se pot intersecta – iar aici intervine Curtea Penală Internațională care, a deschis o anchetă în urmă cu 2 săptămâni și care are în spate o echipă întreagă care adună probe și anchetează. Apoi, sunt diverse justiții naționale care au deschis anchete – Germania, Polonia, Lituania, Franța – pentru crime de război.

Aceste anchete ar putea dura ani de zile, dar, cel mai important este ca toate dovezile să fie colectate în timp real, explică specialista în domeniul crimelor de război: "Curtea Penală Internațională se va axa pe proprii anchetatori. De asemenea, pe probele ce vor fi furnizate de diverse ONG-uri dar și pe expertiza rezultată din cooperarea a diverse state. Procurorul CPI mizează pe acest raport internațional și că va fi alimentat cu probe. Nu trebuie uitată nici munca făcută deja, de societatea civilă din Rusia care ne ajută să stabilim întregul comandament decizional. Stabilirea responsabilității este o etapă importantă – responsabilitatea penală, până la cel mai înalt nivel al statului rus. Căci, Curtea Penală Internațională ar putea deschide un proces împotriva lui Vladimir Putin".

Avocata Clémence Bectarte dă exemplul conflictului din Siria, unde, în baza probelor adunate, au fost deja condamnați responsabili ai regimului Baschar al-Assad.