
Special Paris
Volodimir Zelenski cere UE să înceteze orice comerț cu Rusia și să refuze resursele energetice
o_treime_din_nevoile_europene_de_gaz_sunt_in_continuare_acoperite_de_rusia_si_gazprom_in_ciuda_apelului_lansat_de_volodimir_zelenski_de_a_sista_acest_import.

"Fără un comerț cu Europa, fără societățile și băncile europene, Rusia nu va mai avea bani pentru acest război", spune liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că «un embargo european în cazul hidrocarburilor rusești, ar lovi pe toată lumea».
În opinia sa, ar fi influențată piața mondială a petrolului, nu doar cea europeană. Dar, americanii nu vor pierde nimic, concluzionează Dmitri Peskov.
Directorul executiv al EON Germania preciza recent că, pe termen scurt, nu este posibil fără gaz rusesc. În caz contrar, vor fi consecințe grave pentru economia europeană.
Duminică, germanii au încheiat un acord cu Qatar prin care doresc să își reducă dependența de gazul rusesc.
Germania s-a angajat să accelereze construcția a două terminale de GNL (gaz natural lichefiat) în cadrul acordului energetic pe termen lung, încheiat cu Qatar, anunță ministrul Energiei din Doha.
Berlin caută deja soluțiile pentru a-și diversifica aprovizionarea energetică.
Germania a negociat ani de zile cu Qatarul dar fără să fie încheiate acorduri definitive. Doha a invocat costul enorm al investițiilor în producția de gaz pentru a justifica necesitatea unui contract de lungă durată.
Qatar se află printre primele 3 țări exportatoare de gaz natural lichefiat.
La Berlin, purtătorul de cuvânt al ministerului german al Economiei, a confirmat acordul și a subliniat că etapa următoare va fi negocierea contractuală concretă.
Ministrul Economiei a discutat la Doha cu emirul Qatarului, șeicul Tamim ben Hamad Al-Thani.
Statele europene mizează din ce în ce mai mult pe acest gaz natural lichefiat, ca alternativă la gazul rusesc, ca urmare a ivaziei Ucrainei de Rusia.
Chestiunea este foarte delicată pentru Germania în condițiile în care jumătate din importurile de gaz vin din Rusia.
În week-end, responsabilul german, declara, înainte să se îmbarce într-un voiaj în Orientul Mijlociu, că se îngrijorează pentru aprovizionările cu gaz, pentru iarna viitoare.
«Dacă livrările de gaz din Rusia vor fi sistate și dacă nu obținem gazul necesar – Germania nu va avea cu ce să încălzească locuințele germanilor iar industria nu va putea funcționa», a explicat ministrul Economiei.
Berlin a fost criticat pentru că se opune acestui embargo imediat asupra hidracarburilor rusești. Dar, pentru Berlin, un astfel de boicot ar destabiliza economia și societatea germană și ar provoca o creștere a costului energiei la care se adaugă și riscul unei eventuale penurii.