Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


New York: Se preconizează un nou record pentru o licitație, pentru portretul lui Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol

new_york_-_casa_de_licitatii_christies_21_martie_2022_este_expus_portretul_lui_marilyn_monroe_shot_sage_blue_marilyn_realizat_de_andy_warhol_estimat_la_200_de_milioane_de_dolari.jpg

New York: Casa de licitatii Christie's, 21 martie 2022, este expus portretul lui Marilyn Monroe "Shot Sage Blue Marilyn" realizat de Andy Warhol, estimat la 200 de milioane de dolari.
New York: Casa de licitatii Christie's, 21 martie 2022, este expus portretul lui Marilyn Monroe "Shot Sage Blue Marilyn" realizat de Andy Warhol, estimat la 200 de milioane de dolari.
Sursa imaginii: 
TIMOTHY A. CLARY / AFP

Este vorba de portretul lui Marilyn Monroe "Shot Sage Blue Marilyn" realizat de Andy Warhol care, va fi scos la licitație în luna mai. Lucrarea a fost estimată la 200 de milioane de dolari. Dacă va fi vândută cu acest preț, ea devine cea mai scumpă operă de artă de secol XX, vândută vreodată la o licitație.

Christie’s a prezentat tabloul "Shot Sage Blue Marilyn", pictat în 1964 de Andy Warhol,  drept «cea mai importantă pictură de secol XX ce este vândută la licitații, într-o generație ».

Lucrarea aparține fundației elvețiene Thomas și Doris Ammann, care dorește să utilizeze banii obținuți «pentru ameliorarea vieții copiilor din lumea întreagă, prin intermediul unor programe de sănătate și de educație», a precizat Christie's.

Casa de licitații anunță că lucrarea a fost evaluată în jurul prețului de 200 de milione de dolari.

Va fi cea mai importantă licitație realizată cu un scop filantropic  - o singură lucrare de artă pentru o operă caritativă. Ultima oară s-a întâmplat în 2018, cu colecția lui Peggy și David Rockefeller.

Andy Warhol a pictat 4 lucrări intitulate “Shot Marilyn”- printre care se află și "Shot Sage Blue Marilyn" – un pătrat de un metru pe un metru. Numele lucrărilor vine dintr-un incident înregistrat în 1964, în atelierul lui Andy Warhol din Manhattan, când, o femeie a tras cu un pistol, cerându-i artistului să fotografieze tablourile.

Potrivit unui clasament realizat de AFP, recordul absolut, pentru toate perioadele, pentru o licitație, este deținută de "Salvator Mundi" atribuit lui Léonardo da Vinci, adjudecat în 2017 pour 450,3 millioane de dolari.

Pentru opere de secol XX,  licitații record au fost stabilite pentru "Femeile din Alger (versiunea 0)" de Pablo Picasso (operă vândută pentru 179,4 milioane de dolari, în mai 2015) și "Nu couché"/ Nud întins – operă realizată de Amedeo Modigliani (vândută tot în 2015, pentru 170,4 milioane de dolari).