Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sharm El Sheikh: Rar summit tripartit între Egipt, Israel și Emiratele Arabe Unite

egipt-_summit_tripartit_intre_liderul_emiratelor_arabe_unite_-mohammed_ben-zayed_presedintele_abdel_fattah_al-sissi_si_premierul_naftali_bennett.jpg

Egipt- Summit tripartit între liderul Emiratelor Arabe Unite -Mohammed ben-Zayed, presedintele Abdel Fattah al-Sissi si premierul Naftali Bennett.
Egipt- Summit tripartit între liderul Emiratelor Arabe Unite -Mohammed ben-Zayed, presedintele Abdel Fattah al-Sissi si premierul Naftali Bennett.
Sursa imaginii: 
AFP

Președintele Egiptului i-a găzduit marți pe liderii din Israel și Emiratele Arabe Unite – un summit tripartit rar, într-un moment în care războiul din Ucraina destabilizează piețele energetice. Întâlnirea de la Sharm El Sheikh, stațiune balneară la Marea Roșie, i-a adus împreună pe președintele Egiptului - Abdel Fattah al-Sissi, pe premierul Israelului - Naftali Bennett și pe liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite - Mohammed ben Zayed. Energia și securitatea alimentară au fost cele două teme discutate, în contextul războiului din Ucraina.

 

Statele petroliere din Golf rezistă presiunilor occidentale pentru a crește producția proprie cu scopul de a frâna astfel creșterea prețului la combustibilul brut, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Egiptul importă 85% din grâul său și 73% din uleiul de floarea soarelui din Ucraina și din Rusia. În ultima perioadă a constatat o creștere alarmantă a prețului la cereale și la petrol.

Egipt, Israel și Emiratele Arabe Unite sunt aliați ai Statelor Unite dar au relații și cu Rusia. Fiecare a avut o reacție prudentă, după ce a izbucnit acest război.

Întâlnirea tripartită de la Sharm El Sheikh este o premieră.

Egipt este primul stat arab care semna în 1979 un tratat de pace cu Israel și a recunoscut Israelul. 

Dar, nu a normalizat niciodată relația cu Israel. A întreținut mai degrabă o pace rece cu vecinul său.

Emiratele Arabe Unite, monarhie petrolieră din Golf, nu s-a aflat niciodată în conflict cu Israel dar, și-a normalizat relația cu statul evreu în 2020, în cadrul unor acorduri semnate sub egida Washington.

Sunt acorduri care au permis o normalizare ce depășește chestiuni de securitate, este de părere un profesor de științe politice de la Universitatea din Cairo.

Naftali Bennett s-a întâlnit în septembrie cu președintele Abdel Fattah al-Sissi, cu ocazia unei vizite în Egipt, prima din ultimii 10 ani a unui șef de guvern israelian.

 Premierul israelian s-a deplasat în decembrie 2021 în Emiratele Arabe Unite.

Întâlnirea intervine și în contextul negocierilor dintre Iran și marile puteri pe dosarul programului nuclear iranian.

Statul evreu nu vede cu ochi prea buni acest acord cu Iranul, marele său inamic. Premierul Naftali Bennett este de părere că se dorește semnarea acestui acord, indiferent de preț.