Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primăria Parisului acordă cetăţenia de onoare oraşului Kiev

mairie.jpg

Alocutiunea ambasadorului Ucrainei în Franta a fost îndelung aplaudatà de membrii Consiliului capitalei franceze.
Alocutiunea ambasadorului Ucrainei în Franta a fost îndelung aplaudatà de membrii Consiliului capitalei franceze.
Sursa imaginii: 
Henri Garat/Ville de Paris

Ordine de zi încărcată dar şi simbolică pe agenda dezbaterilor Consiliului Parisului – «parlamentul» capilatei franceze. Situaţia din Ucraina a fost dezbătută marţi în prezenţa ambasadorului ucrainean în Franţa. S-a votat cu această ocazie un ajutor de urgenţă de un milion de euro Ucrainei şi acordarea cetăţeniei de onoare oraşului Kiev.

«De la începutul războiului din Ucraina, Parisul s-a mobilizat la toate nivelurile pentru a ajuta poporul ucrainean şi pe refugiaţii care ajung aici» afirmă municipalitatea capitalei franceze.

E adevărat că, în colaborare cu statul dar şi cu diverse asociaţii, Parisul a deschis trei centre pentru a-i primi, îndruma şi adăposti provizoriu pe ucraineni. Cel mai mare se află la Porte de Versailles, acolo unde este parcul expoziţional. Celelalte două centre sunt amplasate în apropierea gărilor de Est şi Lyon.

Primăria a deblocat un ajutor de un milion de euro în favoarea ONG-urilor şi actorilor de pe teren, la Paris dar şi celor care organizează colectele şi trimit apoi în Ucraina şi în ţările limitrofe produsele de primă necesitate.

In paralel, o colectă organizată de diverse primării de sector din Paris şi care a mobilizat 400 de voluntari, a permis trimiterea a 125 de tone de produse în două oraşe din Ucraina, Ujhorod şi Mayaky.

Tot în cursul ultimelor dezbateri, Consiliul Parisului – parlamentul capitalei franceze - a atribuit cetăţenia de onoare capitalei ucrainene. Kiev-ul, «oraş vibrant şi îndrăgostit de libertate» spunea primăriţa socialistă a Parisului, Anne Hidalgo, devine astfel prima localitate care primeşte această distincţie onorifică. Până acum, titlul de cetăţean de onoare al Parisului, instituit în 2001, a fost atribuit unor personalităţi precum Nelson Mandela sau Dalai Lama, dar şi revistei satirice Charlie Hebdo, biodiversităţii şi pompierilor parizieni.

«Dacă Ucraina este azi atacată acest lucru se datorează faptului că aspiră la democraţie, visează la o viaţă paşnică şi să-şi înscrie paşii în cei ai Europei» a mai declarat prima edilă a capitalei franceze adăugând încă o dată că «sprijină aderarea Ucrainei la Uniunea europeană».

O lună după invazia rusă din Ucraina şi în contextul în care bombardamentele se intensifică, primăriţa şi candidata socialiştilor francezi la viitoarele prezidenţiale a anunţat de asemenea «un pact de prietenie» cu oraşul-port martir Mariupol.

Dezbaterea şi voturile din Consiliul Parisului consacrate situaţiei din Ucraina au fost precedate de o alocuţiune rostită în incinta instanţei de ambasadorul Ucrainei în Franţa. «Discursul lui Vadym Omelşenko a fost urmat de o salvă de aplauze din partea celor prezenţi» precizează municipalitatea capitalei franceze.

 
Primăria Parisului acordă cetăţenia de onoare oraşului Kiev