Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Socialista Anne Hidalgo, candidată la prezidenţiale, tot mai jos în sondajele de opinie

hidalgo.jpg

Fostul presedinte socialist François Hollande alàturi de candidata partidului la actualele prezidentiale, Anne Hidalgo, la mitingul din 22 martie de la Limoges.
Fostul presedinte socialist François Hollande alàturi de candidata partidului la actualele prezidentiale, Anne Hidalgo, la mitingul din 22 martie de la Limoges.
Sursa imaginii: 
Twitter @fhollande

Intre 2 şi 3 procente. Asta este cota pe care i-o acordă sondajele de opinie lui Anne Hidalgo pentru prezidenţialele din 10 şi 24 aprilie. Primăriţa Parisului şi candidata Partidului socialist îşi continuă totuşi campania electorală sperând într-un miracol.

Din cei 12 candidaţi şi candidate la scrutinul de peste trei săptămâni, Anne Hidalgo se clasează pe poziţia a 9-a, spun mai toate sondajele de opinie. Cu un scor prezis între 2 şi 3 procente, cota de popularitate a reprezentantei socialiste echivalează cu…marja de eroare a anchetelor.

Actualmente, Anne Hidalgo nu este decât în faţa suveranistului Nicolas Dupont-Aignan şi a extremiştilor de stânga Nathalie Arthaud şi Philippe Poutou. La stânga spectrului politic, până şi comunistul Fabien Roussel cu cele 4% din opinii este mai bine cotat decât Hidalgo. Ecologistul Yannick Jadot este creditat cu 5 procente iar stângistul nesupus Jean-Luc Mélenchon cochetează cu 15%. Traiectoria ascendentă a popularităţii acestuia îi dă chiar speranţe să ajungă în turul doi al prezidenţialelor, lucru care ar reprezenta o adevărată performanţă pentru acest fost ministru socialist.

Cum se explică însă scorul extrem de slab prezis lui Anne Hidalgo? Unii comentatori spun că nu are carismă, alţii îi reproşează că este prea pariziană. Nici capacităţile ei nu întrunesc consensul, nici măcar în propria ei tabără politică. Astfel, primul secretar al partidului Olivier Faure e reticent în a-i pune la dispoziţie logistica şi cu atât mai puţin banii partidului. Alţi tenori socialişti s-au raliat lui Mélenchon – precum fosta candidată la prezidenţiale Ségolène Royal – sau, şi mai rău, actualului preşedinte Emmanuel Macron – precum foştii miniştri socialişti Marisol Touraine şi François Rebsamen.

In fine, nici ex-preşedintele François Hollande nu s-a abţinut să o critice pe actuala candidată socalistă căreia, la un moment dat, recent, chiar se pregătea să-i ia locul în cursa prezidenţială. In cele din urmă însă, Hollande s-a pronunţat public şi în prezenţa lui Anne Hidalgo, la un miting organizat marţi la Limoges, fief socialist de mai bine de un secol. «Votez mai departe socialist. Anne Hidalgo are curaj, e tenace. Are deci susţinerea mea» a declarat fostul şef de stat înainte de a-l critica pe succesorul său, actual preşedinte, şi de a-şi manifesta dorinţa şi disponibilitatea de a participa el însuşi la reconstrucţia partidului socialist.

Chiar dacă prezenţa şi intervenţia lui François Hollande la cel mai recent miting al candidatei Anne Hidalgo s-au asemănat cu o operaţiune de salvare de ultim moment, nimeni, nici din anturajul candidatei, nici printre comentatori, nu mai crede în vreo şansă a lui Hidalgo a se califica în turul 2. Cei care invocă istoria, sunt şi mai sceptici.

Intr-adevăr, în 1969, candidatul socialist obţinea 5% din sufragii. Doi ani mai târziu, în 1971, François Mitterrand prelua şefia partidului, realiza uniunea mişcărilor de stânga şi, un deceniu mai târziu, intra la Palatul Elysée. Problema este că azi, Anne Hidalgo nici măcar la prima etapă nu poate visa, aceea de a obţine 5% din voturi. Toţi pariază că această campanie se va termina, pentru socialişti, în seara lui 10 aprilie, seara primului tur de scrutin, cu un scor istoric de mic care ar putea repune în cauză însăşi supravieţuirea partidului socialist francez.

 
Socialista Anne Hidalgo, candidată la prezidenţiale, tot mai jos în sondajele de opinie