Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelenski către Parlamentul francez: "Societăţile franceze trebuie să plece din Rusia. Trebuie să înceteze să sponsorizeze războiul"

presedintele_ucrainei_volodimir_zelenski_s-a_adresat_parlamentarilor_francezi_prin_intermediul_unui_discurs_video.jpg

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor francezi, prin intermediul unui discurs video.
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor francezi, prin intermediul unui discurs video.
Sursa imaginii: 
Administratia prezidentiala ucraineana

Într-un discurs video adresat parlamentului francez, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut aleşilor francezi să ţină 1 minut de reculegere pentru cei care şi-au pierdut viaţa în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. Mai multe arme, mai multe sancţiuni – a cerut preşedintele ucrainean şi a afirmat că  “trebuie să facem presiune împreună pentru a forţa Rusia să facă pace”. Volodimir Zelenski a cerut Europei mai multe arme pentru a se apăra de Rusia dar şi mai multe sancţiuni economice. Iar societăţile franceze să înceteze să finanţeze masacrarea copiilor şi a femeilor, violurile, a precizat Volodimir Zelenski adresându-se parlamentului francez.

"Suntem recunoscători Franţei şi preşedintelui Emmanuel Macron pentru implicarea în a proteja Ucraina. Stiti ce înseamnă fraternitatea, egalitatea, libertatea. Avem nevoie de mai mult ajutor, de o libertate mai mare, puteţi să ne ajutaţi şi avem nevoie să fim ajutaţi", a precizat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în acest discurs, transmis în direct, parlamentarilor francezi.

El a cerut ca societăţile franceze să plece din Rusia: "Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să fie sponzorii războiului, sponzorii violurilor soldaţilor ruşi", a acuzat liderul de la Kiev şi a cerut Franţei să intervină pentru ca Rusia să pună punct acestui război dus împotriva libertăţii, împotriva egalităţii şi a fraternităţii".

Magazinele de bricolaj Leroy Merlin realizează 18% din activitatea mondială, în Rusia.

Auchan are peste 230 de magazine în Rusia ce generează o cifră afaceri de 3,2 miliarde de euro, adică peste 10% din activitatea globală.

Renault se află de 15 ani în Rusia. Dintre toți industriașii auto, Renault înregistrează cele mai multe efecte colaterale de pe urma invaziei rusești în Ucraina și a sancțiunilor ce au urmat. Renault deține 68 % din grupul Avtovaz iar 32 % este deținut de partea rusă - Rostec. Până la finele lui februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, grupul controla aproape 30% din piața auto locală. Activitatea este mult redusă în 2 din uzinele Renault din Rusia, pe fondul lipsei de piese şi de semiconductori. Zeci de mii de salariaţi vor fi trimişi în concediu plătit, la începutul lui aprilie, timp de câteva săptămâni.

O situaţie aparte o înregistrează grupul TotalEnergies.

Ar pleca acest grup, complet, din Rusia? "Nu o vom face" – a răspuns, onest, şeful acestui gigant şi a explicat de ce.

Deoarece a investit în uzinele proprii, 13 miliarde de dolari şi, chiar şi aşa, nu este o chestiune de bani dar aceste uzine vor continua să funcţioneze cu el la conducere ori nu. Dar, se justifică preşedintele-director general al TotalEnergies, Patrick Pouyanné - retragerea societăţii ar însemna să lase ruşilor 13 miliarde de dolari şi se întreabă dacă doreşte cineva abandonarea acestor active în Rusia pentru a îmbogăţi Rusia plasată sub paleta de sancţiuni.

Pentru moment, toate proiectele viitoare au fost abandonate în Rusia.

Grupul anunţase deja că nu va mai înnoi contractele pentru petrol şi podruse petroliere, la fínele acestui an. Dar, de gaz este imposibil, pentru moment, deoarece «fără gazul rusesc, o parte a economiei europene se va opri».

Seful acestei societăţi, declara, cu puţin timp înainte de discursul lui Volodimir Zelenski, că «ştie să înlocuiască petroul şi dieselul rusesc dar nu şi gazul deoarece nu are altul disponibil.

Si, spune el, TotalEnergies are contracte de 25 de ani din care nu ştie cum ar putea ieşi din ele, doar dacă guvernele europene decid sancţiuni prin care, companiile din sector pot invoca forţa majoră – este declaraţia sinceră a preşedintelui-director general al acestui gigant petrolier şi gazier.

Responsabilul a explicat că dacă va opri brusc gazul rusesc, va trebui să achite imediat câteva miliarde ruşilor.

În acest stadiu, guvernele europene nu au decis să sancţioneze gazul rusesc, explică PDG-ul TotalEnergies şi adaugă faptul că «dacă va fi oprit gazul rusesc vor exista probleme în iarna lui 2023 iar în ianuarie va trebui raţionalizat gazul, nu pentru particulari dar fără niciun dubiu pentru industriaşii din Europa».

Pentru preşedintele Adunării Naţionale, Richard Ferrand, cel care conduce, de altfel, echipa de campanie prezidenţială pentru candidatul Emmanuel Macron, sancţiunile decise de occidentali au ca scop «deturnarea puterii politice ruse şi nu pedepsirea francezilor ori a altor europeni», într-un moment în care subiectul puterii de cumpărare, în special în domeniul energetic, este unul dintre cele mai dezbătute în campania prezidenţială.

«De fiecare dată când puterm deturna puterea rusă, trebuie să o facem, dar fără să secam brusc Europa, Franţa, industria, tot ceea ce ne ajută să trăim», susţine preşedintele celor 577 de deputaţi francezi, din care 270 fac parte din partidul prezidenţial, La République en marche.

Pentru Richard Ferrand, ar trebui mers de manieră progresivă spre o diminuare a aprovizionărilor cu gaz până când se va reuşi slăbirea Rusiei.

La rândul ei, lidera deputaţilor din grupul La République en marche , Aurore Bergé, este de părere că «trebuie cumva ieşit, cât mai repede, din importul de gaz şi de petrol rusesc». Ea adaugă faptul că «este totuşi nevoie de timp, căci europenii care se regăsesc într-o puternică dependenţă energetică de Rusia, nu pot pune punct importurilor, de pe o zi pe alta».

Sancţiunile trebuiesc multiplicate, pe termen mediu şi lung căci războiul riscă să dureze – este de părere lidera deputaţilor din grupul partidului prezidenţial.

TotalEnergies este o companie de producţie şi furnizare de electricitate – petrol, gaz natural, biocarburanţi. Compania face parte din primele 5 super-grupuri din sector, la nivel mondial. Ca cifră de afaceri este printre primele societăţi franceze dar şi din Europa şi în primele 20 de companii din lume.