Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O jurnalistă rusă a murit într-un bombardament la Kiev iar accesul la Google News a fost restrâns în Rusia

jurnalista_rusa_oksana_baulina_scria_pentru_the_insider_publicatia_anunta_ca_va_continua_sa_acopere_razboiul_din_ucraina_inclusiv_crimele_de_razboi_comise_asupra_civililor_si_a_jurnalistilor.jpg

Jurnalista rusa Oksana Baulina scria pentru The Insider, publicatia anunta ca va 'continua sa acopere razboiul din Ucraina, inclusiv crimele de razboi comise asupra civililor si a jurnalistilor'.
Jurnalista rusa Oksana Baulina scria pentru The Insider, publicatia anunta ca va 'continua sa acopere razboiul din Ucraina, inclusiv crimele de razboi comise asupra civililor si a jurnalistilor'.
Sursa imaginii: 
The Insider Rusia

Jurnalista Oksana Baulina a murit în timp ce filma pagubele cauzate de bombardamentele ce au vizat um centru comercial situat în nord-vestul capitalei ucrainene, precizează un comunicat al publicației la care aceasta lucra, The Insider Rusia. Între timp, în Rusia, a fost restrâns accesul la platforma online Google pentru știri. Platforma este acuzată că furnizează acces la informații false privind ofensiva în Ucraina, relatează agențiile de presă rusești.  Decizia a fost luată la cererea Parchetului general din Rusia.

«Serviciul online de actualitate, asigura accesul la numeroase publicații și materiale ce conțineau informații false în ceea ce privește desfășurarea operațiunilor militare speciale ce au loc pe teritoriul ucrainean», este explicația oferită în comunicatul agenției de reglementare media din Rusia.

De la începutul intervenției rusești în Ucraina, pe 24 februarie, puterea rusă a îngrădit și mai mult controlul informațiilor difuzate pe internet, unul dintre ultimele spații de exprimare liberă din țară.

Numeroase media rusești și străine, printre care și BBC, au fost interzise iar rețelele americane Facebook și Instagram au fost declarate «extremiste» de un tribunal din Moscova.

Accesul la Twitter a fost restrâns.

Săptămâna trecută, agenția rusă de reglementare media a acuzat gigantul Google și serviciul său video, YouTube, de «activități teroriste», o primă etapă spre un posibil blocaj.

Autoritățile au introdus, la începutul lui martie, noi infracțiuni penale. Astfel, se pedepsește difuzarea de informații care ar putea discredita armata rusă  dar și difuzarea de informații «mincinoase» despre trupele rusești.

Iar pentru această din urmă infracțiune, pedeapsa poate ajunge până la 15 ani de închisoare. Ea îngrijorează opozanții și presa independentă, care, se tem de astfel de repercusiuni în cazul în care vor vorbi despre ofensiva rusă din Ucraina.

Iar în Ucraina, și-a pierdut viața o jurnalistă rusă – într-un bombardament la Kiev, a anunțat publicația online la care lucra, The Insider. Ea a fost omorâtă în timp ce filma pagubele produse în urma unui atac al unui centru comercial situat în nord-vestul capitalei ucrainene, precizează comunicatul publicației The Insider Rusia.