Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii de la Renault își suspendă activitatea în Rusia

uzina_renault_moscova.jpg

Uzina Renault Moscova.
Uzina Renault Moscova.
Sursa imaginii: 
Uzina Renault Moscova, Renault Rusia.

Grupul Renault – constructorul de automobile de talie mondială, cu o prezență puternică în țara lui Vladimir Putin, anunță că suspendă activitatea industrială în Rusia. O decizie luată într-o reuniune extraordinară a Consiliului de Administrație. Este un anunț șoc și major pentru societate – comentează analiști citați de publicația Le Monde. Compania este deținută într-o proporție de 15% de statul francez. Rusia este una dintre cele mai importante piețe pentru Renault, mai exact a doua țară, după Franța, ca număr de mașini vândute – au fost aproape 500.000 de înmatriculări în 2021. Grupul Renault deține o uzină la Moscova și, cel mai important, este proprietarul a 67,7% din constructorul AvtoVAZ, este vorba de constructorul mașinii Lada.

În ceea ce privește marca proprie, activitățile uzinei Renault din Moscova erau deja suspendate de la finele lui februarie, din cauza lipsei de semiconductori ori piese. De câteva zile, aceste componente au fost livrate uzinei, iar activitatea a fost repornită.

Pe platforma moscovită se produc, în mod normal, aproximativ 80.000 de vehicule

«Compania a finalizat autoturismele începute deja, a golit liniile de producție și a închis totul», a explicat unul dintre responsabilii unității, pentru Le Monde.

Iar acum, grupul analizează maniera de ieșire din participarea pe care o are în AvtoVAZ și mai trebuie să decidă soarta celor 45.000 de salariați din Rusia, în mare parte este vorba de cetățeni ruși.

Renunțarea la partea deținută în AvtoVAZ este o chestiune complicată deoarece tranzacțiile financiare cu Rusia sunt interzise și, după cum spune Renault «nici nu se pune problema ca societatea să fie oferită pe tavă, după toate investițiile făcute în Rusia».

Renault a investit 2 miliarde de euro în AvtoVAZ, a modernizat două platforme industriale –cea de la Togliatti și cea de la Izhevsk. La Togliatti este una dintre cele mai mari uzine auto din lume, unde lucrează, în mod normal 35.000 de persoane. Activitatea era deja mult redusă la acestea două. 

Renault a tot încercat să își protejeze investiția de furtuna ruso-ucraineană. Agravarea relațiilor occidentului cu puterea rusă a impus luarea unei decizii drastice. În joc este vorba și de imaginea companiei, tot mai multe ONG-uri cereau boicotarea Renault din cauza prezenței în Rusia.

Lovitura de grație a venit de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cel care cerea, într-un discurs pronunțat în fața Parlamentului francez, ca societățile aflate în Rusia să “înceteze să mai finanțeze mașina rusă de război”.

Iar ministrul de Externe ucrainean a cerut chiar un «boicot» mondial al Renault, din cauza refuzului de a pleca din Rusia.

Totuși, o sursă din cadrul Renault, citată de Le Monde, susține că decizia de a suspenda activitatea din Rusia fusese luată cu 24 de ore înainte de discursul lui Zelenski.

Guvernul francez, acționar al Renault, susține că nu este o decizie politică și că nu a cerut oprirea activității ci doar să se conformeze sancțiunilor.

Practic, activitatea uzinelor Lada, parte a grupului AvtoVAZ se va opri din 4 aprilie, pe o durată nedeterminată.

Dacă Renault va decide să plece definitiv, marca rusă va trebui să se ocupe de organizarea industrială și logistică. Cine va cumpăra însă, este dilema…vreun oligarh rus, se tem analiștii francezi, aceeași care sunt acum sancționați de occident.

În ceea ce privește aprovizionarea cu piese, rușii din AvtoVAZ se vor orienta, cel mai probabil, către China, singurii care ar putea să îi ajute.