Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul din Ucraina: Marea întoarcere a soldaților americani în Europa

presedintele_sua_joe_biden_la_fort_bragg_pe_22_noiembrie_2021._soldati_din_aceasta_baza_au_venit_in_europa_in_contextul_invaziei_rusesti_a_ucrainei.

Presedintele SUA, Joe Biden la Fort Bragg pe 22 noiembrie 2021. Soldati din aceasta baza au venit în Europa, în contextul invaziei rusesti a Ucrainei.
Presedintele SUA, Joe Biden la Fort Bragg pe 22 noiembrie 2021. Soldati din aceasta baza au venit în Europa, în contextul invaziei rusesti a Ucrainei.
Sursa imaginii: 
AP - Evan Vucci

Pragul simbolic de 100.000 de soldați americani a fost depășit în ultimele săptămâni. Este o consecință majoră a războiului din Ucraina. De mai mulți ani, Statele Unite își retrăgea, discret, forțele de pe continentul european pentru a le deplasa în zona Indo-Pacifică, acolo unde are loc un expansionism economic și militar chinez. Dar, odată cu tensiunile dintre Kiev și Moscova, de la începutul acestui an, aproape 20.000 de soldați americani au fost retrimiși pe sol european, scrie Le Monde.

În total, prezența militară americană în Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 15 ani.

Pentagon a avut mereu un număr ridicat de soldați în Europa, în special în Germania, Italia, Spania, Belgia, Polonia și în România. Bazele americane se întind din Bulgaria în Groenlanda, Grecia și Finalnda.

Înainte de războiul din Ucraina, 67.000 de soldați erau poziționați de manieră permanentă în aceste spații. Iar alți 13.000 asigurau, prin rotație, aceste baze.

Dar, în 3 luni, efectivele americane de pe continentul nostru și-au regăsit nivelul din 2005, an în care Statele Unite s-au angajat în Afganistan și în Irak.

Cifre exacte nu au fost oferite, dar, ceea ce se știe este că cei mai mulți soldați americani au fost trimiși, din ianuarie 2022, în Polonia – unde, mai bine de 10.000 de soldați americani au fost, în mod oficial, poziționați. Până la fínele anului trecut, aici se aflau 3.000 de militari americani.  

Aproximativ 2.500 de militari americani au fost trimiși în Lituania, Letonia și în Estonia, 1.500 în Slovacia, 350 în Bulgaria, 200 de americani în Ungaria.

În luna februarie erau la baza Mihail Kogâlniceanu, 2.000 de americani iar publicația Le Monde scrie că pe viitor, această bază ar urma să devină echivalentul unității americane din Germania, unde vor fi comasați 10.000 de soldați americani, în anii ce vor urma.

Plasarea militarilor americani a început în 2014, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia.

Ïnainte de anexarea Crimeei, doar 3 state din NATO consacrau Apărării 2% din Produsul lor Intern Brut. Astăzi, 11 țări, din 30, alocă un astfel de buget militar.

5.000 dintre militari americani fac parte din unitățile de parașutiști capabili să fie operaționali extrem de repede. Odată cu aceste trupe, au fost amplasate și sisteme de apărare aeriană și antirachetă.