Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iris Knobloch, prima femeie preşedintă a Festivalului de film de la Cannes

cannes.jpg

Iris Knobloch (aici în 2017) este prima femeie numità presedintà a Festivalului de film de la Cannes.
Iris Knobloch (aici în 2017) este prima femeie numità presedintà a Festivalului de film de la Cannes.
Sursa imaginii: 
Getty Images - Bertrand Rindoff Petroff

Schimbare spectaculoasă în fruntea celui mai mare festival de film din lume. Germana Iris Knobloch, juristă de formaţie şi fostă strategă a studioului american Warner, a fost aleasă, la 59 de ani, în postul de preşedinte al Festivalului de film de la Cannes. Un post pe care îl va prelua pe întâi iulie pentru o perioadă de trei ani.

Alegerea lui Iris Knobloch a fost agitată, unii martori citaţi de Libération spun chiar „tensionată”. Rezultatul final o atestă. 18 voturi pentru, 6 contra şi 3 abţineri. „Toţi preşedinţii Festivalului de la Cannes au fost aleşi în unanimitate, într-un climat consensual” reaminteşte Directorul Societăţii autorilor şi compozitorilor dramatici (SACD).

Consiliul de administraţie – format din sindicatele din cinema şi reprezentanţi ai statului - al celui mai mare festival de film din lume au decis însă altfel. Jurista germană, formată în Germania şi SUA, vorbitoare a trei limbi – engleză, germană şi franceză - şi decenii la rând unul dintre cele mai influente personaje de la conducerea studioului de cinema american Warner Bros, va prelua ştafeta de la actualul preşedinte al festivalului, francezul Pierre Lescure, 76 de ani şi co-fondator al canulului de televiziune Canal Plus.

„Profund europeană, apărătoare dintotdeauna a cinemaului, în Franţa şi pe plan internaţional, sunt convinsă că filmul de cinema văzut în sală rămâne o expresie artistică esenţială este declaraţia noii alese transmise, prin comunicat, de Festivalul de la Cannes.

De-a lungul strălucitei sale cariere la Warner Bros, Iris Knobloch a venit adesea la Cannes pentru a promova filme şi cineaşti americani de renume precum Clint Eastwood, Steven Soderbergh sau Woody Allen. Cea mai prestigioasă carte de vizită pentru Cannes rămâne însă filmul francez, co-finanţat de Warner, The Artist al lui Michel Hazanavicius, recompensat în 2012 cu 5 Oscaruri şi o Palme d’or pentru interpretare masculină la Cannes decernată actorului Jean Dujardin. Un film care a avut un succes uriaş şi în sălile de cinema, inclusiv cele americane.

O altă problemă pentru Knobloch este că anul trecut ea a creat o societate de achiziţii botezată I2PO, un fel de fond de investiţii destinat să se poziţioneze pe piaţa divertismentului. Fondatoarea firmei a promis déjà că nu va investi nici în producţie, nici în distribuirea produselor audiovizuale pentru a nu provoca conflicte de interese.

Comentatroii se întreabă totuşi cum de o fostă strategă de Warner Bros a putut să fie numită la Cannes. Ziarul Libération dă un început de răspuns. Această numire controversată survine în momentul în care Festivalul de la Cannes este tot mai puţin atrăgător pentru marile filmele de autori americani. Una din frâne o reprezintă regulile Festivalului de la Cannes care interzic selecţionarea în competiţia oficială a unor filme produse nu de producători clasici ci de noii veniţi pe piaţă, adică platformele de streaming tip Netflix.

 
Iris Knobloch, prima femeie preşedintă a Festivalului de film de la Cannes