Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Interpol este anchetat în Franța, de Parchetul Antiterorist, sub acuzația de tortură și acte de barbarie

presedintele_interpol_ahmed_nasser_al-raisi_este_anchetat_in_franta_sub_acuzatia_de_tortura_si_acte_de_barbarie.

Presedintele Interpol, Ahmed Nasser Al-Raisi este anchetat în Franta sub acuzatia de tortura si acte de barbarie.
Presedintele Interpol, Ahmed Nasser Al-Raisi este anchetat în Franta sub acuzatia de tortura si acte de barbarie.
Sursa imaginii: 
AFP/File

Președintele Interpol, Ahmed Nasser Al-Raisi este anchetat în Franța, de Parchetul Antiterorist, pentru «tortură» și «acte de barbarie». Un ONG a depus o plângere în care denunță tratamentul aplicat unui opozant al regimului din Emiratele Arabe Unite, încarcerat din 2017. Parchetul Antiteorist a deschis o anchetă preliminară, relatează AFP care citează surse apropiate de dosar iar surse judiciare au confirmat ancheta. În 2021, pe numele lui Al-Raisi a mai fost depusă o plângere, în Turcia.

Acuzația de tortură vizează fapte produse după 2015, moment în care actualului președinte Interpol, a fost numit inspector general în Ministerul de Interne al Emiratelor Arabe Unite.

Iar în noiembrie 2021, Ahmed Naser Al-Raisi a fost ales președintele organizației internaționale pentru poliție criminală – Interpol. Este o funcție onorifică deoarece directorul efectiv al organizației este, de fapt, secretarul general.

Al-Raisi este acuzat că este a coordonat torturarea unui opozant al regimului din Emiratele Arabe Unite - Ahmed Mansoor, un militant pentru drepturile omului. Acesta a fost încarcerat în 2017 “acuzat că publicat informații false pe rețelele sociale”. El a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru «atingere adusă securității statului».

Astfel că, de la bun început, candidatura lui Al-Raisi la șefia Interpol a fost contestată de o coaliție formată din 19 ONG-uri, printre care se află și Human Rights Watch și Gulf Center for Human Rights – organism care promovează drepturile omului în statele din Golf.

Emiratele Arabe Unite sunt al doilea cel mai mare contributor la bugetul Interpol – motiv pentru care alegerea lui Ahmed Nasser Al-Raisi a ridicat multe întrebări iar mulți au acuzat Emiratele că au cumpărat această funcție, pentru 4 ani – cât este mandatul unui președinte Interpol.

În Franța, Gulf Center for Human Rights îl acuză pe al-Raisi că este unul dintre responsabilii de tortură la care este supus opozantul Ahmed Mansoor.

Parchetul Antiterorist din Franța este competent și în materie de crime împotriva umanității.

AFP scrie că ancheta a fost preluată de Oficiul central de luptă contra crimelor împotriva umanității, genocid și crime de război.

Unul dintre avocații ONG-ului Center for Human Rights din Golf susține că Ahmed Nasser Al-Raisi este responsabil pentru actele de tortură, ceea ce l-a scoate automat din imunitatea diplomatică, de care beneficiază potrivit unui acord din 2008, privind relațiile dintre Franța și Interpol. În Franța există, de altfel, un birou Interpol.

Prin funcțiile sale, Al-Raisi a controlat direct represiunea tot mai puternică a drepturilor și a libertăților în Emiratele Arabe Unite dar și a celor care le apărau, în special a fost vizat acest militant, Ahmed Mansoor, după cum susține avocatul ONG-ului.

Iar Khalid Ibrahim, directorul Centre for Human Rights din Golf  a declarat Tribunalului Antiterorist din Paris că președintele Interpol este pe deplin responsabil de violările masive ale drepturilor omului, derulate în ultimii ani.

Al-Raisi a fost deja vizat de două plângeri în Franța, dintre care una datează din iunie 2021, momentul când și-a prezentat candidatura la președinția Interpol.

Ambele plângeri au fost clasate de Parchetul Anticorupție și a fost invocată lipsa de competență – adică, faptul că Al-Raisi nu locuiește în Franța și nici nu se afla aici.

Al-Raisi a preluat însă funcția la conducerea Interpol, în noiembrie anul trecut, la Istanbul – în ciuda protestelor diverselor ONG-uri și chiar a unor responsabili politici care se tem că povestea ar însemna o pată neagră pentru credibilitatea acestei instituții. Motiv pentru care o plângere a fost depusă, tot pentru tortură și în Turcia.

Iar ulterior și în Franța, deoarece Al-Raisi mai vine, din când în când și la sediul Interpol din Lyon.

De ani de zile, diverse ONG-uri denunță soarta lui Ahmed Mansoor, unul dintre principalii apărători ai drepturilor omului din Emiratele Arabe Unite, care, este deținut în condiții precare și face obiectul unor «acte de tortură».

În ianuarie 2020, ministrul de Externe din Emiratele Arabe Unite a respins afirmațiile «fără fundament» privind soarta lui Mansoor.

Iar Interpol anunța în ianuarie, că Ahmed Nasser Al-Raisi ocupă funcțiile oficiale, în țara sa și că nu se află în permanență la Lyon și a considerat să mai adaugă că este vorba de un litigiu între “cele două părți”.