Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Franţa: o duminică electorală încărcată

elysee.jpg

De la stânga la dreapta: Yannick Jadot (Europe Écologie Les Verts), Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise), Eric Zemmour (Reconquête).
De la stânga la dreapta: Yannick Jadot (Europe Écologie Les Verts), Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise), Eric Zemmour (Reconquête).
Sursa imaginii: 
BERTRAND GUAY, STEPHANE DE SAKUTIN, CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP - Montaj RFI

La exact două săptămâni de primul tur al prezidenţialelor franceze (10 aprilie), trei pretendenţi la şefia statului au organizat duminică mitinguri electorale. Intre timp, actualul preşedinte dar şi candidat la propria-şi succesiune, Emmanuel Macron, era invitat pe platoul jurnalului de ştiri al canalului France 3. Un rezumat al zilei.

Stângistul Jean-Luc Mélenchon, liderul mişcării Franţa nesupusă, a fost în miting în fieful său electoral, adică la Marsilia. Intre timp, polemistul extremist de dreapta Eric Zemmour îşi aduna simpatizanţii la Paris, pe Esplanada de la Trocadéro. In fine, ecologistul Yannick Jadot şi-a precedat mitingul din sala Zénith din Paris cu o plimbare pe bicicletă pe străzile capitalei.

Pentru Zemmour ambiţiile erau mari. In pierdere de popularitate de când a început invazia rusă din Ucraina – conflict în care a luat poziţii ambigue, pro-ruse – polemistul extremist de dreapta a ales un loc emblematic pentru mitingul său parizian şi anume Esplanada de la Trocadéro cu o vedere superbă asupra Turnului Eiffel. Loc în care doi pretendenţi ca şi el la şefia statului – conservatorii Nicolas Sarkozy şi François Fillon - îşi adunaseră şi ei la vremea respectivă simpatizanţii fără a reuşi în cele din urmă să inverseze curba sondajelor de opinie.

Cum notează observatorii, Eric Zemmour speră să revină în cursa pentru locul doi – echivalentul unei calificări în turul doi al prezidenţialelor – în contextul în care adversara sa conservatoare, Valérie Pécresse, din partidul Republicanii, bolnavă de Covid, a fost nevoită să-şi continue campania pe internet. In acelaşi timp, cealalaltă reprezentantă a extremei drepte, Marine Le Pen era în Guadelupa unde a fost busculată de nişte manifestanţi şi nevoită să-şi întrerupă o intervenţie televizată. Preşedintele Emmanuel Macron s-a declarat «şocat» de scenă şi a denunţat «un fapt complet inacceptabil».

Şocaţi au fost şi mulţi confraţi de-a noştri când au auzit mulţimea de la mitingul lui Zemmour huiduindu-i pe jurnalişti dar mai ales scandând îndelung «Macron, asasin !». Un slogan pe care polemistul extremist de dreapta nu l-a întreruput nicio clipă, ba dimpotrivă. Valérie Pécresse, candidata conservatoare, a fost prima care a denunţat acest slogan «periculos pentru Republică».

Ecologistul Yannick Jadot, şi el în dificultate mare – actualmente e creditat doar cu 5-8% din sufragii – şi-a reunit adepţii în sala Zenith din Paris. Ţinând cont de actualitate, Jadot şi-a început discursul salutând «curajul ucrainenilor şi al preşedintelui Zelenski». Prezentându-se apoi ca un «duşman al energiilor fosile», ecologistul, de asemenea eurodeputat, a lansat un apel absenteiştilor să se mobilizeze şi a promis că va combate lobby-urile. Jadot a profitat de ocazie pentru a-l critica vehement pe actualul preşedinte francez – «arogant ca Giscard d’Estaing şi brutal ca Sarkozy» - şi şi-a reiterat atacurile contra firmei Total, acuzată că finanţează războiul din Ucraina fiind prezentă mai departe în Rusia.

In fine, cel mai bine plasat concurent la stânga spectrului politic cu circa 15% din voturi şi singurul cu potenţial de a ajunge în turul doi, liderul mişcării Franţa nesupusă, Jean-Luc Mélenchon, a fost el în miting la Marsilia, fieful său electoral. In vizorul stângistului, electoratul popular, acelaşi pe care speră să-l cucerească şi Le Pen. In discursul său, Mélenchon s-a declarat convins că se va califica în finală dacă simpatizanţii de stânga votează încă din primul tur cu el şi nu cu vreunul din ceilalţi candidaţi de stânga. In fine, şi el ambigu vizavi de Rusia lui Putin, Jean-Luc Mélenchon şi-a dedicat mitingul marseillez ucrainenilor.

La nivelul cifrelor celor prezenţi la fiecare din aceste mitinguri, nu putem da crezare decât echipelor respectivilor candidaţi. Astfel, Zemmour a revendicat, în mod exagerat spun analiştii, 100.000 de oameni la Trocadéro – plus 8.000 de poliţişti şi 8.000 de agenţi de securitate -  Mélenchon 35.000 de oameni pe plaja din Marsilia iar Jadot 4.000 în sala Zénith.

In fine, cum notează ziarul Libération, cele 4 canale de televiziune de ştiri din Franţa au decis toate să transmită în direct discursul lui Eric Zemmour. O şansă pe care ceilalţi pretendenţi la Elysée nu au avut-o fiind nevoiţi să se mulţumească cu difuzări pe reţelele sociale.

 
Alegeri Franţa: o duminică electorală încărcată