Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron și Olaf Scholz iau distanța față de apropourile lui Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin

presedintele_rusiei_vladimir_putin_si_presedintele_frantei_emmanuel_macron_s-au_intalnit_la_moscova_7_februarie_2022.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin si presedintele Frantei, Emmanuel Macron s-au întâlnit la Moscova, 7 februarie 2022.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin si presedintele Frantei, Emmanuel Macron s-au întâlnit la Moscova, 7 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
© Thibault Camus Pool via Reuters

Președintele francez și cancelarul german doresc să mențină un canal de comunicare cu Vladimir Putin, în speranța că vor putea negocia sfârșitul conflictului din Ucraina, pe cale diplomatică.

Micile fraze improvizate ale liderului de la Casa Albă, Joe Biden pronunțate în Polonia, la adresa omologului rus, Vladimir Putin i-a jenat pe unii, în timp ce războiul din Ucraina intră în a doua lună. Președintele Joe Biden l-a calificat pe omologul rus, Vladmir Putin drept un «măcelar».

În Franța, președintele Emmanuel Macron speră să poată continua să discute situația din Ucraina, cu omologul rus, Vladimir Putin, așa cum s-a întâmplat de la începutul anului.

Liderul de la Elysée a lasat un apel la calm: “Cred că ar trebui să facem totul pentru ca situația să nu derapeze. Nu aș utiliza astfel de apropouri deoarece continui să vorbesc cu președintele Vladimir Putin. Dorim să oprim războiul declanșat de Rusia în Ucraina, fără să deschidem războiul și fără o intensificare a situației. Acesta este obiectivul nostru, de o lună. Iar pentru aceasta, am ales să nu intervenim militar în conflict. Este foarte important deoarace este datoria mea, ca președinte, să protejez francezii de un eventual război ce ar putea exista la noi. Apoi, putem sancționa Rusia pentru ca să se oprească iar în același timp ajutăm ucrainenii, primindu-i la noi. Iar pe cale diplomatică, încercăm să obținem o încetare a focului iar apoi, o retragere totală a trupelor. Iar ca să facem toate acestea, nu trebuie să întețim nici cuvintele și nici acțiunile”.

De partea sa, cancelarul german Olaf Scholz a încercat și el să schimbe puțin afirmația președintelui Joe Biden, în opinia căruia, Vladimir Putin nu ar trebui să rămână la putere.

Nu acesta este obiectivul NATO și nici chiar al președintelui Statelor Unite, a dat asigurări cancelarul german și a adăugat faptul că «democrația, libertatea, dreptul – au, peste tot, un viitor».  "Dar fiecare națiune trebuie să se bată pentru a avea aceste libertăți", spune Olaf Scholz adică, nu se pune problema ca cineva din exterior să îl înlăture de la putere pe Vladimir Putin.

Atât liderul francez cât și cel german au încercat, din 24 februarie, odată cu invazia Ucrainei de Rusia, să mențină deschis un canal de comunicare cu Kremlinul.

Spre deosebire de președintele Joe Biden, nici unul și nici celălalt nu l-au tratat vreodată, nu în mod public, pe liderul de la Kremlin, de «criminal de război».

De altfel, o nouă discuție a fost planificată între Emmanuel Macron și Vladimir Putin, în acest început de săptămână. Este vorba de a 9-a discuție, ce are loc între cei doi, de la începutul ostilităților militare. La două discuții a participat și cancelarul german Olaf Scholz.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a subliniat că «afirmația că Vladimir Putin ar fi un măcelar este, fără niciun dubiu, alarmantă» și a adăugat că Moscova va continua să urmărească «foarte atent» declarațiile liderului de la Casa Albă.

Emmanuel Macron vorbește, cel puțin, la fiecare două zile cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, tot pentru a găsi o ieșire diplomatică din criză, pentru a «obține o încetare a focului iar apoi o retragere totală a trupelor».

Dialogul trebuie să permită și soluționarea unor urgențe umanitare – evacuarea celor 100.000 de civili care s-ar afla încă la Mariupol. Luni, Kiev a renunțat la organizarea de culoare de evacuare a civililor, de teama unor «provocări rusești».

Acum, Emmanuel Macron a ținut să sublinieze că «cei care trăiesc lângă Rusia, sunt europenii și nu Statele Unite». «Acesta este motivul pentru care trebuie să avem o politică de Apărare și să definim o arhitectură de securitate și nu să o delegăm », a explicat liderul de la Palatul Elysée .

Pentru Paris dar și pentru Berlin este esențial să reușească să oprească armele înainte să negocieze o eventuală ieșire din criză. Moscova refuză, pentru a putea avansa pe teren și pentru a putea determina forțele ucrainene să capituleze.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian susține că  “lucrurile trebuiesc spuse fără nicio naivitate, clar, cu fermitate dar înainte de orice trebuie continuată discuția cu Putin”, deoarace, spune responsabilul francez, “la un moment dat va considera că prețul pe care trebuie să îl plătească, pentru intervenția în Ucraina, este atât de ridicat încât mai bine va negocia”.