Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri ruso-ucrainene Istanbul: Rusia promite să reducă «radical» activitatea militară pe direcția Kiev și Cernihiv

presedintele_turc_recep_tayyip_erdogan_se_adreseaza_negociatorilor_rusi_si_ucraineni_istanbul_turcia_29_martie_2022.

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan se adreseaza negociatorilor rusi si ucraineni, Istanbul, Turcia, 29 martie 2022.
Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan se adreseaza negociatorilor rusi si ucraineni, Istanbul, Turcia, 29 martie 2022.
Sursa imaginii: 
© Murat Cetinmuhurdar, via Reuters

Turcia a salutat «un progres semnificativ» în negocierile ruso-ucrainene, de la începutul războiului în Ucraina. Președintele Emmanuel Macron are prevăzută o nouă discuție în această după-amiază cu omologul rus, Vladimir Putin.  Rezultatele reuniunii de la Istanbul sunt suficiente pentru ca să aibă loc o întâlnire între șefi de stat – între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, spune negociatorul-șef al Ucrainei. De la începutul conflictului, Moscova a refuzat o astfel de propunere din partea Kievului. Iar miercuri, la 13h15 GMT, liderul de la Casa Albă, Joe Biden va discuta telefonic cu lideri din Franța, Germania, Marea Britanie și Italia – despre invazia rusă din Ucraina. 

Ucraina acceptă neutralitatea dacă obține un «acord internațional» prin care îi va fi garantată securitatea iar mai multe țări vor fi garantele acordului, a precizat negociatorul-șef ucrainean, după discuțiile de la Istanbul.

Acesta a insistat că Ucraina dorește un mecanism internațional de garanții de securitate, în care, statele garante vor acționa conform articolului 5 al NATO și chiar mai ferm.

Articolul 5 al Alianței atlantice stipulează că un atac împotriva unui membru NATO este un atac la adresa tuturor.

Ucraina dorește să aibă ca și garanți 8 țări: Statele Unite, China, Franța, Marea Britanie, Turcia, Germania, Polonia și Israel.

Ucraina acceptă un statut neutru dacă sistemul de garanții de securitate funcționează, a precizat negociatorul-șef pentru Kiev.

Iar un alt negociator a explicat că, odată cu aceste garanții, Ucraina se angajează să nu aibă pe teritoriul său, vreo bază militară străină și nici să nu facă parte din vreo alinață militaro-politică.

Vor putea avea totuși loc, în Ucraina, exerciții militare, cu acordul statelor garante.

Kiev mai cere ca acest acord internațional să nu interzică aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană iar statele garante să contribuie la acest proces.

Iar pentru ca garanțiile să poată intra în vigoare cât mai repede, Crimeea și teritoriile din Donbas, sunt excluse din acord.

Pentru a rezolva dosarul privind Crimeea, anexată de Rusia în 2014, Kiev propune ca termen “15 ani” de discuții ruso-ucrainene.    

Propunerile ar urma să intre în vigoare odată cu acordul privind încetarea focului.

Discuțiile au fost “constructive” iar propuneri clare ale Ucrainei, pentru un eventual acord, vor fi studiate și prezentate președintelui rus Vladimir Putin, a precizat reprezentantul Kremlinului, Vladimir Medinski.

Rusia promite să reducă «radical» activitatea militară pe direcția Kiev și Cernihiv.

Vice-ministrul rus al Apărării a precizat la finalul discuțiilor de la Istanbul că "negocieri pe un acord de neutralitate și pe un statut non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică iar pentru a crește încrederea, s-a decis reducerea radicală a activității militare în direcția Kiev și Cernihiv ».

O întâlnire între liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, reprezentanți ai statelor garante și președintele Rusiei, Vladimir Putin ar fi posibilă, în cazul în care se va ajunge la un acord pentru ca ostilitățile să fie oprite, susține reprezentantul Kremlinului.