Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii de la Decathlon și grupul elvețian Holcim se retrag din Rusia

societatea_franceza_decathlon_a_decis_sa_isi_inchida_magazinele_din_rusia_pe_motiv_ca_nu_se_mai_poate_aproviziona_pe_fondul_sanctiunilor_internationale.jpg

Societatea franceza Decathlon a decis sa îsi închida magazinele din Rusia, pe motiv ca nu se mai poate aproviziona, pe fondul sanctiunilor internationale.
Societatea franceza Decathlon a decis sa îsi închida magazinele din Rusia, pe motiv ca nu se mai poate aproviziona, pe fondul sanctiunilor internationale.
Sursa imaginii: 
AFP

Compania franceză Decathlon își anunță retragerea din Rusia pe motiv că nu se mai poate aproviziona, din cauza sancțiunilor internaționale. Prezentă din 2006, Decathlon Rusia numără 60 de magazine și o platformă online de comerț – cu un total de 2.500 de salariați. Decathlon și-a suspendat activitatea și din Ucraina, unde este prezentă din 2019 și avea 4 magazine și 150 de colaboratori. Şi compania de ciment elvețiană Holcim se va retrage de pe piața rusă.

Grupul Mulliez din care fac parte Decathlon, alături de Leroy Merlin și Auchan, a devenit ținta criticilor pentru că își mențin activitatea în Rusia.

Președintele Ucrainei,  Volodimir Zelenski acuza companiile occidentale că sunt «sponsorii mașinii de război ai Rusiei», în calitate de contribuabili în Rusia.

«Fiecare rublă plătită la bugetul de stat rus, sub formă de taxe și impozite, ajută Rusia să se aprovizioneze cu armament și să ucidă ucraineni», scriau, recent, angajați ai Leroy Merlin Ucraina într-o petiție publicată pe internet.

Societatea Leroy Merlin Rusia are 45.000 de angajați ruși în cele 113 magazine locale iar în cele 232 de supermarketuri Auchan Rusia lucrează 30.000 de salariați.

Înainte de război, în Rusia erau peste 500 de societăți franceze, din care 35 sunt grupuri prezente pe Bursa din Paris.

În 2020, un an marcat însă de pandemia de Covid, companii franceze exportau către Rusia produse în valoare de 5,2 miliarde de euro. Rusia era, astfel, a 7-a piață de export în afara UE.

Franța este primul angajator străin în Rusia, cu aproximativ 160.000 de salariați.  

În afară de TotalEnergies, o alta companie prezentă în Rusia este Société Générale, acționar majoritar al Rosbank – unitate ce are 12.000 de salariați iar până acum nu a oferit detalii despre viitorul în Rusia.

Gigantul farmaceutic Sanofi a anunțat că va furniza doar medicamente esențiale și vaccinuri în Rusia și în Belarus.

În altă ordine de idei, compania de ciment elvețiană Holcim se va retrage de pe piața rusă.

Gigantul a suspendat deja investițiile, imediat după invazia rusă a Ucrainei.

Consiliul de administrație a decis să începă procesul de ieșire de pe piața rusă, se arată într-um comunicat al companiei elvețiene.    

Holcim Rusia miza pe 1.000 de salariați ce lucrau pe 3 platforme specializate în producția de ciment.

Rusia reprezenta mai puțin de 1% din cifra de afaceri al gigantului specializat în producția de materiale de construcții. Grupul dorește să vândă aceste trei platforme.