
Special Paris
Ungaria şi UE, confruntate cu riscul unei noi victorii a lui Viktor Orban
orban.jpg

Peter Marki-Zay, 49 de ani, primar foarte catolic al unui mic oraş de provincie, ar putea, graţie conservatismului său, să atragă o serie de alegători tradiţionali ai Fidesz scârbiţi de corupţie şi pentru a pune capăt conceptului de iliberalism, scrie Le Monde.
In continuarea analizei sale, cotidianul de referinţă din Franţa dă detalii despre programul electoral al candidatului opoziţiei. Vrea să recconcilieze Ungaria şi UE, vrea să adopte moneda unică euro, promite să adere la Parchetul european pentru ca acesta să poată ancheta despre îmbogăţirile suspecte ale unor apropiaţi ai lui Viktor Orban. In fine, Marki-Zay spune că se va alinia pe poziţiile NATO în conflictul din Ucraina. Asta în contextul în care Orban, admirator al lui Vladimir Putin, întreţine o poziţie ambiguă în privinţa războiului din Ucraina.
Problema este că niciun sondaj de opinie nu dă coaliţia anti-Orban formată din 6 partide, învingătoare duminică seara. Ori, reaminteşte Le Monde care a interogat mai mulţi experţi, modul de scrutin ungar, extrem de complex, face că Marti-Zay ar avea nevoie de 2-3 puncte avans ca să fie sigur că va câştiga.
Provocator pe faţă, opozantul face şi tot mai multe gafe care sunt apoi reluate la nesfârşit de puternica maşină mediatică infeodată puterii. Foarte disparată, coaliţia a pierdut luni de zile ca să prezinte un program şi să-şi împartă mandatele în loc să-l combată pe Orban. Răstimp în care acesta din urmă şi acoliţii săi au ocupat practic toate emisiunile politice la televiziunea publică. Fidesz nici măcar nu şi-a bătut capul ca să redacteze un program iar Orban face campanie fără jurnalişti cu el, refuză orice dezbatere publică cu opozantul său, căruia nici măcar nu îi pronunţă numele, mai scrie Le Monde.
Dacă locuitorii capitalei sunt obosiţi de atâta propagandă, maghiarii din provincie rămân fideli lui Orban. Diminuarea impozitelor, ajutoarele acordate familiilor cu mulţi copii, un electorat rom foarte sărac şi dependent de orele de lucru publice oferite de municipalităţi şi, nu în ultimul rân,d subvenţiile şi paşapoartele acordate minorităţilor maghiare din ţările învecinate explică această popularitate. Corupţia cântăreşte puţin, mai ales când nivelul de trai ţi-a crescut iar partidele din opoziţie au şi ele problemele lor în acest domeniu.
Fără surpiză deci, UE trebuie să se pregătească să mai conlucreze cu Viktor Orban încă patru ani. Ca şi responsabilii din Polonia, acesta joacă acum cartea crizei refugiaţilor ucraineni ca să-i îndulcească pe europeni. Diferenţa cu aliaţii ultraconservatori polonezi este că Orban nu le-a deschis uşa refugiaţilor decât aparent. Majoritatea dintre aceştia nu rămân în Ungaria întrucât ţara nu are nicio politică de primire a acestora. In fine, conflictul din Ucraina prezintă o altă ocazie de slăbi axa pe care Orban a format-o cu Polonia. Atracţia prorusă a premierului ungar provoacă jenă la Varşovia unde toţi ultraconservatorii din partidul Dreptate şi Justiţie susţin fără să crâcnească Ucraina, conchide Le Monde.