Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Volodimir Zelenski către parlamentarii belgieni: "Pacea valorează mai mult decât diamantele"

presedintele_ucrainei_volodimir_zelenski_in_cadrul_unei_interventii_video_adresate_parlamentului_belgian._poate_fi_observat_si_premierul_alexander_de_croo_31_martie_2022.jpg

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul unei interventii video adresate parlamentului belgian. Poate fi observat si premierul Alexander De Croo, 31 martie 2022.
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul unei interventii video adresate parlamentului belgian. Poate fi observat si premierul Alexander De Croo, 31 martie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Virginia Mayo

Joi, 31 martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat, prin intermediul unei intervenții video, parlamentului din Olanda și celui din Belgia. El a cerut, încă o dată, oprirea aprovizionării cu hidorcarburi rusești, pentru a nu mai finanța războiul rus.

În cadrul unei intervenții vídeo adresate parlamentului Ţărilor de Jos, liderul de la Kiev a cerut Olandei să boicoteze energia rusă.

Pregătiți-vă să opriți importul de energie dinspre Rusia pentru a nu plăti miliarde pentru război, a precizat Volodimir Zelenski, în condițiile în care cel mai mare zăcământ de gaz natural din Europa se regăsește în nordul Olandei.

Este o zonă în care se produc des cutremure de pământ astfel că guvernul local a promis locuitorilor, oprirea extracțiilor, din 2023 ori din 2024.

Pentru a deveni mai puțin dependentă de gazul rusesc, o soluție pentru Olanda ar fi continuarea exploatării acestei platforme de gaz și după acest termen. Dată fiind conjunctura internațională, situația acestui zăcământ s-ar putea schimba. Nimic nu este cert în acest moment.

 

Președintele ucrainean s-a adresat joi și Belgiei, tot printr-un mesaj video.

Volodimir Zelenski a cerut să fie ajutat cu armament pentru a combate trupele ruse, în special la Mariupol. El a insistat pe soarta dramatică a locuitorilor din Mariupol, unde civilii sunt blocați și nu au acces la nimic din ce le este necesar pentru a supraviețui.

"Este iadul pe pământ la Mariupol și nimeni nu are determinarea de a opri catastrofa", a precizat Zelenski.

Potrivit liderului ucrainean, Mariupol a devenit un simbol, baza demnității europene iar dacă cei care apără orașul vor pierde, «nu va mai exista o UE puternică». Reamintim că Ucraina a cerut să fie primită în Uniunea Europeană.

El a precizat că pacea este mai importantă decât comerțul cu Rusia.

Referindu-se la comerțul cu diamante de la Anvers, liderul de la Kiev a precizat că, în opinia sa, «pacea are o valoare mai mare decât diamantele, decât petrolul și gazul rusesc, deci, ajutați-ne », a subliniat Volodimir Zelenski.

În ceea ce privesc diamantele, partidul ecologiștilor – asociat coaliției aflate la putere, a cerut oprirea importurilor de diamant brut ce provin de la societăți ruse ce au legătură cu regimul lui Vladimir Putin.

Anvers este un oraș recunoscut pentru prelucrarea diamantelor. Cifra de afaceri înregistrată în 2021 era de 1,8 miliarde de dolari.  

La capitolul sancțiuni, guvernul britanic a anunțat, joi, o serie de 14 noi sancțiuni ce vizează “popagandiști și media de stat” rusă, printre care se numără și proprietarii Russia Today și Sputnik.