Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fără nici cea mai mică iluzie de oprire cu adevărat a ostilităților din Ucraina, premierul Norvegiei a discutat cu președintele Putin

premierul_norvegiei_jonas_gahr_store_centru_in_parlamentul_de_la_oslo_-_il_aplauda_pe_presedintele_ucrainei_volodimir_zelenski_30_martie_2022.jpg

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre (centru) în parlamentul de la Oslo - îl aplauda pe presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, 30 martie 2022.
Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre (centru) în parlamentul de la Oslo - îl aplauda pe presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, 30 martie 2022.
Sursa imaginii: 
Torstein Bøe/NTB via AP

Fără nici cea mai mică iluzie de oprire cu adevărat a ostilităților din Ucraina, premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre a avut, joi, o discuție cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Cerințele au fost clare însă – oprirea ostilităților în Ucraina, retragerea trupelor rusești, garantarea unui acces umanitar, a anunțat guvernul norvegian.

«Invazia Ucrainei de către Rusia este un atac brutal împotriva unei țări libere și împotriva unui popor inocent ce este supus acum unor suferințe inimaginabile », a precizat premierul Norvegiei într-un comunicat de presă.

Conversația s-a întins timp de o oră și este primul contact oficial, cunoscut între cei doi lideri, de la invazia rusă a Ucrainei. Ea s-a derulat la cererea Norvegiei, după ce a existat un dialog prealabil cu aliații nordici, cu Statele Unite și cu Europa.

Discuția a avut loc fără vreo iluzie de reușită față de ceea ce s-a cerut, a explicat premierul de la Oslo adăugând că nu a dorit totuși să neglijeze această posibilitate, dată fiind situația actuală.

Norvegia are aproape 200 de km de frontieră comună cu Rusia iar până acum au întreținut relații amicale, chiar și după anexarea Crimeei de către Moscova, în 2014.

Ca răspuns la războiul din Ucraina, Norvegia, care nu este stat membru al Uniunii Europene, a adoptat practic, aceleași sancțiuni decise de blocul comunitar. Cu o excepție: nu a interzis media rusă RT – Russia Today și nici Sputnik.

Premierul s-a întreținut, miercuri, în video-conferință cu premierul Ucrainei iar președintele Volodimir Zelenski a susținut un discurs în fața parlamentarilor de la Oslo, în care a cerut să fie ajutat cu armament suplimentar, ceea ce s-a și întâmplat.

Norvegia anunța recent deblocarea a mai bine de 300 de milioane de euro pentru a-și îmbunătăți prezența militară în apropierea frontierei cu Rusia.