Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puţin peste 4,1 milioane de ucraineni au părăsit ţara după invazia rusă

un_soldat_rus_poate_fi_observat_langa_localnici_din_mariupol_care_asteapta_sa_primesca_un_ajutor_umanitar_ucraina_23_martie_2022.

Un soldat rus poate fi observat lânga localnici din Mariupol care asteapta sa primesca un ajutor umanitar, Ucraina, 23 martie 2022.
Sursa imaginii: 
© REUTERS/Alexander Ermochenko

Puţin peste 4,1 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara după invazia rusă, potrivit ultimelor cifre ale Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi. Organismul precizează că după data de 22 martie, fluxul de refugiaţi s-a stabilizat şi s-a diminuat. În jur de 40.000 de ucraineni, civili, traversează frontiera spre statele învecinate. Ei au reuşit prin forţele proprii să se extragă din acest teritoriu ce este bombardat în prezent.

Este o tragedie ce trebuie să se oprească, subliniează Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi.

În total, aproximativ 10 milioane de persoane, adică mai bine de un sfert din populaţie, a fost nevoită să îşi părăsească locuinţele – şi fie au traversat frontiera fie s-au deplasat în zone din Ucraina încă neatinse de bombardamente.

60% dintre ei se află în Polonia. O parte din refugiaţi sunt în Republica Moldova, unii se află în România, alţii în Slovacia. Mulţii se află aici doar în tranzit, spre state din vest.

Vineri ar fi trebuit să aibă loc evacuări de civili din Mariupol.

Comitetul Internaţional pentru Crucea Roşie a primit autorizaţia pentru a se deplasa spre Mariupol, oraş aflat sub asediul forţelor ruse, de câteva săptămâni.

Un purtător de cuvânt al Crucii Roşii declara, de dimineata, ca speră să poată să înceapă evacuarea civililor, cât mai repede şi în condiţii de siguranţă.

Echipa Crucii Roşii Internaţionale ar trebui să gestioneze un convoi de aproape 50 de autocare ucrainene şi autoturisme particulare pentru a ieşi din Mariupol. Nu s-a reuşit însă punerea în practică a acestui plan.

Operaţiunea de evacuare a fost validată atât de Rusia cât şi de Ucraina, dar fără să fie precizat itinerariul, intervalul orar şi destinaţia acestui convoi, dar, conform planului, el nu va părăsi Ucraina.

Crucea Roşie a mai încercat să pună în practică evacuarea civililor din Mariupol dar nu a reuşit să obţină garanţii de securitate astfel că cei care au plecat, au făcut-o prin mijloace proprii.

În schimb, echipele Crucii Roşii nu au fost autorizate să ofere un ajutor umanitar – material medical şi alte produse de primă necesitate –civililor din Mariupol. Ele au rămas stocate la o distanţă considerabilă, la 250 de km de Mariupol.

Situaţia continuă să se agraveze motiv pentru care este absolut necesar să fie lăsaţi civilii să plece iar un ajutor umanitar să poată să fie oferit celor care, din diverse motive, nu doresc să plece, explică purtătorul de cuvânt al Crucii Roşi iInternaţionale.

Viceprimarul din Mariupol anunţa vineri că se regăsesc aici, în continuare, 150.000 de persoane, din cele 400.000 câte locuiau înainte de invazie – şi că nu există apă, electricitate iar stocul de alimente scade.