Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Epidemia de Covid-19, în continuare foarte prezentă în Franţa

20210321_154545.jpg

De la începutul lui martie, francezii nu mai trebuie sà poarte masca decât în spitale si transporturile publice. (imagine de ilustratie, Paris, martie 2021)
De la începutul lui martie, francezii nu mai trebuie sà poarte masca decât în spitale si transporturile publice. (imagine de ilustratie, Paris, martie 2021)
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

De mai bine de o lună de zile, mai exact de la debutul invaziei ruse în Ucraina, epidemia de Covid a dispărut de pe radarele franceze. Dacă presa mai evocă situaţia dar în paginile sale interioare, oamenii politici sunt şi mai reţinuţi în a comenta starea epidemiologică a ţării. Cu toate acestea, coronavirusul nu a dispărut, ba dimpotrivă se înregistrează circa 140.000 de noi cazuri zilnic iar decesele cotidiene se ridică şi ele, în medie, la 100.

In Franţa metropolitană, rata de incidenţă depăşeşte 1.000 de cazuri pentru 100.000 de locuitori. Cei mai afectaţi sunt tinerii între 10 şi 19 ani – tranşa de vârstă cea mai puţin imunizată - şi cei cu vârsta între 50 şi 59 de ani. Epidemiologii deduc că virusul circulă rapid în clase copiilor care îl aduc apoi acasă şi îi îmbolnăvesc pe părinţi.

In ciuda unei rate mari de vaccinare în Franţa – circa 80% din populaţie are schema completă – şi a unei virulenţe mai mici a variantei Omicron, circulaţia rapidă a epidemiei – mai ales de când s-au abolit toate restricţiile, inclusiv masca sanitară, cu excepţia spitalelor si a transporturilor publice unde mai trebuie purtată – are un impact şi asupra spitalelor unde numărul de noi admisii creşte de două săptămâni încoace. Ocuparea locurilor, mai ales în terapie intensivă, este însă departe de a fi alarmantă sau greu de gestionat.

In total, 85% din cazurile grave – deci internate – sunt persoane cu comorbidităţi – obezitate, diabet sau hipertensiune. Astfel, numărul zilnic de decese este de 100 iar de la începutul anului, momentul când Omicron a devenit ultramajoritare, 18.000 de francezi au murit de Covid-19, semn că epidemia nu este încă terminată. Asta cu toate că de când a ridicat majoritatea restricţiilor la începutul lui martie, guvernul francez încearcă să relativizeze redemararea epidemică, în Franţa dar şi în restul Europei.

 
Epidemia de Covid-19, în continuare foarte prezentă în Franţa