Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aflat la Bucea, președintele Volodimir Zelenski denunță "crimele de război" ce vor fi recunoscute drept "genocid" (VIDEO)

Volodimir Zelenski Rusia arme nucleare.jpg

Volodimir Zelenski: Trebuie să fim foarte duri din punct de vedere economic cu rușii
Volodimir Zelenski: Trebuie să fim foarte duri din punct de vedere economic cu rușii
Sursa imaginii: 
AP Photo/Efrem Lukatsky

Președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat, luni după-amiază, la Bucea, oraș eliberat de forțele rusești care au lăsat în urmă sute de cadavre. Imaginile difuzate de primii jurnaliști care au intrat în acest oraș arată o localitate parțial distrusă și civili executați. Mai mulți lideri occidentali vorbesc despre crime de război, la fel și președintele Volodimir Zelenski. Iar primarul din Mariupol anunță că 90% din infrastructura orașului-port este distrusă, iar 40% este irecuperabilă. 130.000 de locuitori se află în continuare aici. Orașul avea, înainte de război, jumătate de million de locuitori. Statele Unite vor încerca să suspende Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Președintele Volodimir Zelenski declară că a devenit tot mai dificil pentru Ucraina să negocieze cu Rusia încât Moscova să conștientizeze atrocitățile comise de forțele rusești.

Sunt crime de război ce vor fi recunoscute în întreaga lume drept genocid, susține președintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Bucea, acolo unde au fost descoperite zeci de cadavre pe străzi dar și gropi comune, după ce forțele rusești s-au retras din oraș.

 

 

Rusia dezminte în continuare că țintește civili și respinge acuzațiile că armata rusă ar fi responsabilă de acești morți.

«Avem cunoștință de mii de persoane ucise, torturate, de femei violate și de copii asasinați», a precizat președintele ucrainean.

Europenii, revoltați de imaginile cu zeci de cadavre și gropi comune descoperite la Bucea, în apropiere de Kiev, iau în calcul noi sancțiuni împotriva Moscovei, acuzată de genocid în Ucraina.
Moscova, se apără și neagă, categoric, acuzațiile.

Mai multe capitale occidentale dar și ONU și-au exprimat indignarea față de ceea ce a lăsat în urmă armata rusă, la Bucea.

Iar înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet, s-a declarat  "îngrozită" de aceste informații, care ridică întrebări grave și îngrijorătoare privind posibile crime de război, o violare a drepturilor omului și a lansat un apel pentru conservarea a cât mai multe probe posibile.

Franța și Germania au cerut noi sancțiuni la adresa Moscovei dar acest lucru este destul de dificil din cauza dependenței de gazul rusesc.

Președintele Emmanuel Macron a vorbit despre ”indicii clare de crime de război”: "Cred că suntem toți extrem de șocați și condamnăm cu cea mai mare fermitate cele întâmplate. Apoi, este foarte clar că există indicii în prezent de crime de război. Armata rusă a fost în Bucea. Ne-am oferit disponibilitatea autorităților ucrainene de a le asista în achetele pe care le derulează. Justiția internațională trebuie să intervină. Deci cei care au fost la originea acestor crime, trebuie să răspundă".

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez a vorbit luni despre un posibil "genocid" și a cerut ca vinovații să fie aduși în fața Curții Penale Internaționale.

Si premierul Poloniei a utilizat termenul de "genocid" și a cerut crearea unei comisii de anchetă internaționale pe acest subiect.

Aflat în vizită la Varșovia, ministrul japonez de Externe, s-a declarat “profund șocat” și a condamnat «moartea civililor inocenți».

Kremlin a răspuns luni și a respins «categoric, toate acuzațiile», prin vocea purtătorului de cuvânt, Dimitri Peskov. Acesta a cerut liderilor din întreaga lume, măcar să asculte «argumentele rusești».

Potrivit lui Dimitri Peskov, experții ministerului rus al Apărării vorbesc despre «falsificarea imaginilor prezentate de autoritățile ucrainene drept probe ale unui masacru rusesc».

Armata rusă intrase în Bucea și în Irpin, imediat după invazia din 24 februarie.

În săptămânile care au urmat, cele două orașe au fost teatrul unor lupte dure. Localnicii și-au părăsit locuințele iar din ceea ce se putea vedea pe imaginile difuzate de jurnaliștii care au intrat în Bucea – orașul este parțial devastat.

Armata ucraineană a reușit să își elibereze cele două orașe, în ultimele zile, după ce armata rusă a anunțat că își concentrează eforturile militare pe estul Ucrainei.

Nu se cunoaște cu exactitate numărul celor care au murit în regiunea Kievului. Procuroarea generală a Ucrainei susține că au fost descoperite corpurile a 410 civili, în această regiune.

Seful diplomației ucrainene a cerut sancțiuni din partea G7 – un embargo imediat pe petrol, gaz și cărbune și închiderea tuturor porturilor pentru navele și mărfurile rusești.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare - BERD – a anunțat, luni, că suspendă accesul Rusiei și a Belarus la finanțările și la expertiza sa.

Iar Înaltul comisariat pentru Refugiați anunță că 4,2 milioane de ucraineni au plecat din țara lor, după invazia rusă, din 24 februarie.

Europa nu a cunoscut un astfel de flux de refugiați de la al Doilea Război Mondial.

Fred Abrahams este directorul adjunct de programe pentru Human Rights Watch. Pentru el, execuțiile săvârșite de forțele rusești în Ucraina nu sunt o surpriză: "Din păcate, nu este ceva neobișnuit pentru un conflict de acest gen. Este modul lor de operare  – am mai văzut același lucru făcut de trupele rusești în Cecenia, în Siria. Nu este ceva nou și nu ar trebui să fim surprinși. Mulți se așteptau la așa ceva. Acum, intervin și ordinele primite – ceea ce li s-a spus soldaților ruși că pot face. Iar dacă un soldat nu va fi pedepsit pentru fapta lui, mesajul este foarte clar pentru ei: că pot scăpa basma curată. De ceea, este foarte important ci dă ordinele și cine răspunde la ele".

Uniunea Europeană se declară dispusă să trimită echipe de anchetatori în Ucraina pentru a aduna probe privind posibilele crime de război, anunță președinta Comisiei Europene.

Eurojust –agenția de cooperare judiciară a UE și Europol – agenția europeană a poliției criminale – sunt pregătite să ajute, anunță responsabila.