Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel își asumă refuzul decis în 2008 privind aderarea Ucrainei la NATO

fosta_cancelara_germana_angela_merkel_la_summitul_nato_de_la_bucuresti_3_aprilie_2008.jpg

Fosta cancelara germana, Angela Merkel la summitul NATO de la Bucuresti, 3 aprilie 2008.
Fosta cancelara germana, Angela Merkel la summitul NATO de la Bucuresti, 3 aprilie 2008.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Gerald Herbert

Fosta cancelară germană, Angela Merkel și-a asumat refuzul din 2008, de a deschide aderarea Ucrainei la NATO, ca răspuns la criticile aduse de președintele Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev regretă «frica absurdă» manifestată de unii responsabili de la acea vreme. Fosta responsabilă germană, care a părăsit scena politică la finele lui 2021, afirmă, într-o scurtă declarație publicată de purtătorul ei de cuvânt, că «își asumă deciziile luate la summit NATO din 2008 de la București».

Președintele Volodimir Zelenski a criticat refuzul din 2008, susținut de «unii responsabili, din cauza unei frici absurde», privind intergrarea Ucrainei în NATO

Aceștia au crezut că respingând Ucraina puteau calma Rusia, a subliniat liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski a invitat-o pe Angela Merkel – în prezent fără nicio funcție oficială- dar și pe fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy să se deplaseze la Bucea, «pentru a vedea la ce poate să ducă o politică de concesii către Rusia».

La Bucea a fost descopeirt dezastrul lăsat în urma lor de forțele militare rusești : un oraș parțial distrus iar mai peste tot pot fi observate cadavre.

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a răspuns într-un mesaj că "dat fiind atrocitățile descoperite la Bucea și în alte localități din Ucraina, fosta cancelară susține toate eforturile comunității internaționale, care sunt alături de Ucraina, pentru a pune punct barbariei și războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei".

Este una dintre primele reacții ale Angelei Merkel de la începutul conflictului din Ucraina. Angela Merkel s-a aflat în fruntea Germaniei timp de 16 ani.

Mulți sunt cei care îi reproșează acum lipsa de fermitate la adresa președintelui Vladimir Putin și a Rusiei dar și pentru că a făcut Germania dependentă de gazul rusesc.

La summitul NATO, din aprilie 2008, ce a avut loc la București, Germania și Franța s-au pronunțat împotriva deschiderii procesului de aderare la NATO al Ucrainei și al Georgiei, pe motiv că nu sunt democrații stabile.

Președintele Volodimir Zelenski a precizat că “nu dă vina pe occident și nici pe nimeni altcineva decât pe militarii ruși și pe cei care au dat ordinele”.