
Special Paris
Angela Merkel își asumă refuzul decis în 2008 privind aderarea Ucrainei la NATO
fosta_cancelara_germana_angela_merkel_la_summitul_nato_de_la_bucuresti_3_aprilie_2008.jpg

Președintele Volodimir Zelenski a criticat refuzul din 2008, susținut de «unii responsabili, din cauza unei frici absurde», privind intergrarea Ucrainei în NATO
Aceștia au crezut că respingând Ucraina puteau calma Rusia, a subliniat liderul de la Kiev.
Volodimir Zelenski a invitat-o pe Angela Merkel – în prezent fără nicio funcție oficială- dar și pe fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy să se deplaseze la Bucea, «pentru a vedea la ce poate să ducă o politică de concesii către Rusia».
La Bucea a fost descopeirt dezastrul lăsat în urma lor de forțele militare rusești : un oraș parțial distrus iar mai peste tot pot fi observate cadavre.
Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a răspuns într-un mesaj că "dat fiind atrocitățile descoperite la Bucea și în alte localități din Ucraina, fosta cancelară susține toate eforturile comunității internaționale, care sunt alături de Ucraina, pentru a pune punct barbariei și războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei".
Este una dintre primele reacții ale Angelei Merkel de la începutul conflictului din Ucraina. Angela Merkel s-a aflat în fruntea Germaniei timp de 16 ani.
Mulți sunt cei care îi reproșează acum lipsa de fermitate la adresa președintelui Vladimir Putin și a Rusiei dar și pentru că a făcut Germania dependentă de gazul rusesc.
La summitul NATO, din aprilie 2008, ce a avut loc la București, Germania și Franța s-au pronunțat împotriva deschiderii procesului de aderare la NATO al Ucrainei și al Georgiei, pe motiv că nu sunt democrații stabile.
Președintele Volodimir Zelenski a precizat că “nu dă vina pe occident și nici pe nimeni altcineva decât pe militarii ruși și pe cei care au dat ordinele”.