Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dmitri Medvedev: "Rusia va răspunde cu aceeași monedă la expulzările diplomaților săi"

ambasada_rusiei_la_paris._franta_anunta_ca_va_expulza_numerosi_rusi_ce_beneficiaza_de_statut_diplomatic.jpg

Ambasada Rusiei la Paris. Franța anunță că va expulza numeroși ruși ce beneficiază de statut diplomatic.
Ambasada Rusiei la Paris. Franța anunță că va expulza numeroși ruși ce beneficiază de statut diplomatic.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Christophe Ena

Kremlin a denunțat "lipsa de clarviziune" europeană după expulzarea a peste 150 de diplomați ruși. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov susține că aceaste decizii vor complica relațiile dntre Rusia și Uniunea Europeană. Rusia va răspunde cu aceeași monedă la expulzările diplomaților săi – atenționează vice-președintele Consiliului Național de Securitate din Rusia, Dmitri Medvedev. “Pe cine pedepsesc ? Pe ei înșiși”, a scris Dmitri Medvedev ca reacție la expulzările diplomaților ruși, decise, de câteva zile, de mai toate capitalele occidentale.

Franța anunță că va expulza numeroși ruși ce beneficiază de statut diplomatic deoarece derulează activități contrare intereselor Parisului. O sursă diplomatică citată de AFP susține că 35 de persoane ar fi vizate de această măsură.

Germania a anunțat la rândul ei că va expulza 40 de diplomați ruși.

Dmitri Medvedev susține că Rusia ar putea decide închiderea ambasadelor occidentale aflate pe teritoriul său: “ar fi mai ieftin pentru toată lumea. Şi ne vom privi, pur și simplu, prin vizor”, a explicat Medvedev.

Italia a decis expulzarea a 30 de diplomați ruși din motive de securitate națională, după cum a precizat ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio.

Şeful diplomației italiene susține că măsura a fost luată de comun acord cu partenerii europeni și atlantici și că este «necesară, după agresiunea nejustificată a Ucrainei de Rusia».

Danemarca a anunțat la rândul său expulzarea a 15 diplomați ruși, acuzați de spionaj.

Copenhaga a condamnat «brutalitatea Rusiei împotriva civililor ucraineni de la Bucea» și a amintit că «atacurile intenționate împotriva civililor constituie crime de război».

Copenhaga a insistat însă asupra menținerii de relații diplomatice cu Moscova: «Danemarca nu dorește să rupă relațiile diplomatice cu Moscova astfel că ambasadorul Rusiei la Copenhaga și echipa sa nu sunt vizați de expulzări. Doar agenții de informații vor trebui să plece».

Lituania a anunțat expulzarea ambasadorului Rusiei, ca urmare a atrocităților comise de soldații ruși în Ucraina.

«Ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, ca urmare a masacrului din Bucea, guvernul lituanian a decis să reducă numărul diplomaților ruși iar ambasadorul Rusiei trebuie să părăsească Lituania», a precizat șeful diplomației de la Vilnius.

În plus, Lituania își va închide consulatul de la Klaipeda, oraș portuar în care 20% din locuitori sunt ruși.

Ministrul de Externe al Lituaniei a denunțat masacrul de la Bucea și a vorbit despre «crimele de război» săvârșite de soldați ruși.

În Germania, ministrul de Externe a precizat că diplomați ruși aflați în post la Berlin vor fi expluzați deoarace reprezintă o amenințare pentru «cei care caută un refugiu la noi», făcând referire la cei 300.000 de ucraineni care se află în Germania, după ce au fugit din calea războiului.

Responsabilul german a subliniat «incredibila brutalitate a liderilor ruși și a celor care dau curs propagandei lor».

Spania a decis să «de manieră imediată» să expulzeze 25 de diplomați ruși care reprezintă o amenințare pentru «interesele țării».

În ultimele săptămâni, zeci de diplomați ruși au fost rugați să părăsească Statele Unite, Olanda, Irlanda, Polonia și statele baltice.