
Special Paris
Prezidenţiale Franţa: De ce cabinetul de consultanţă american McKinsey „poluează” campania electorală a lui Emmanuel Macron?
mckinsey.jpg

Recursul la serviciile cabinetelor de consultanţă a devenit „un fenomen tentacular” se poate citi în raportul senatorial intitulat „Despre influenţa crescândă a cabinetelor de consultanţă private asupra politicilor publice”. Chiar dacă la iniţiativa raportului se află grupul comunist din Senatul francez, lucrările au fost prezidate de un senator din majoritatea conservatoare a camerei superioare a parlamentului francez.
Din raport aflăm că un cabinet în particular, americanul McKinsey, liderul mondial al sectorului, poreclit „Firma”, a profitat de mana statului francez. McKinsey Global Institute, activ în vreo 60 de ţări din lume, a prezentat astfel autorităţilor franceze studii diverse şi variate despre felul în care trebuie combătută pandemia de Covid, care este cea mai bună strategie de vaccinare, despre viitorul meseriei de învăţător, despre reforma pensiilor şi chiar, mai recent, despre consecinţele conflictului din Ucraina. „Recursul la consultanţi externi este un reflex iar cabinetele sunt în centrul politicilor publice” se mai poate citi în raportul senatorilor de la Paris.
In total, statul francez a cheltuit în 2021 – anul crizei sanitare – practic un miliard de euro în prestaţii de consulting. E mult mai mult decât în 2019 când nu s-au cheltuit decât vreo 400 de milioane. McKinsey nu a cules însă decât 5% din cheltuielile statale în materie de consultanţă. Şi atunci unde e problema? ne putem întreba.
Problema este, pe lângă cea a pertinenţei acestor studii, una de transparenţă sau chiar de conflict de interese. Intr-adevăr, în 2017, la prima sa campanie electorală, un grup de salariaţi la McKinsey l-au ajutat benevol, fără bani deci, pe candidatul de atunci Emmanuel Macron. Mai mulţi dintre ei au fost apoi angajaţi de stat, afirmă o anchetă publicată de ziarul Le Monde. Iată motivul pentru care tabăra stângistului Jean-Luc Mélenchon vorbeşte despre o „afacere de stat”, extremista de dreapta Marine Le Pen despre „un adevărat scandal” în timp ce ecologistul Yannick Jadot denunţă „ingerinţa unor lobby-uri cu care şi pentru care Emmanuel Macron a guvernat timp de 5 ani”.
„Toată această polemică vine de la oameni mincinoşi” a replicat preşedintele-candidat. Emmanuel Macron a mai precizat că trei sferturi din miliardul de euro facturat statului de cabinetele de consultanţă s-au referit la „prestaţii informatice” sau „protecţia contra atacurilor informatice”, în particular în spitale. Actualul şef de stat reaminteşte apoi că şi predecesorii săi, François Hollande şi Nicolas Sarkozy, au apelat la cabinete de consultanţă respectând, ca şi el, într-u totul legislaţia franceză. De asemenea, Macron afirma luni pe undele radioului France Inter că „statul francez recurge mult mai puţin la cabinetele de consultanţă decât ţări precum Anglia sau Germania”. Afirmaţie adevărată şi verificabilă întrucât Franţa nu a cheltuit decât 0,03% din PIB-ul său unor astfel de prestaţii.
Ce nu comentează însă preşedintele dar este totuşi jenant este faptul că McKinsey este campionul optimizării fiscale. Astfel, cabinetul care are 600 de salariaţi în Franţa, ţară în care a făcut o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de euro în 2020, nu a plătit niciun euro impozite. Si nu doar în 2020 ci pe întregul deceniu 2011-2020, McKinsey nu a plătit impozite în Franţa.
Din informaţiile obţinute de revista Marianne, Parchetul naţional financiar – creat tocmai pentru a face anchete fiscale – studiază oportunitatea de a lansa o anchetă contra cabinetului american.