Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul de Securitate ONU: Volodimir Zelenski cere o reformă a dreptului de veto pentru a se evita ca Rusia să rămână nepedepsită

jurnalisti_si_militari_ai_armatei_ucrainene_se_afla_langa_o_groapa_comuna_bucea_langa_kiev_ucraina_4_aprilie_2022._.jpg

Jurnalisti si militari ai armatei ucrainene se afla lânga o groapa comuna, Bucea, lânga Kiev, Ucraina, 4 aprilie 2022.
Jurnalisti si militari ai armatei ucrainene se afla lânga o groapa comuna, Bucea, lânga Kiev, Ucraina, 4 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Rodrigo Abd

"Dreptul de veto rus este dreptul de a ucide", a atenționat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în cadrul unui discurs adresat, marți, Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. El a arătat membrilor Consiliului de Securitate ONU, prin intermediul unui video de un minut, atrocitățile descoperite la Bucea. Pe imagini pot fi observate cadavre ori bucăți de cadavre iar mai mulți ambasadori ONU prezenți în sală s-au declarat scandalizați de cele văzute. Ambasadorul Rusiei în Consiliul de Securitate a fost și el prezent la discursul președintelui Volodimir Zelenski și a contestat atrocitățile imputate armatei sale. 

Adresându-se Consiliului de Securitate ONU, prin intermediul unui discurs video, președintele Volodimir Zelenski a povestit ceea ce a descoperit, luni, personal, la Bucea: "oameni uciși în apartamentele lor, grenade le-au fost aruncate în urma lor, unora în mașini în timp ce încercau să fugă, unii au fost decapitați – pentru că au refuzat să spună ceea ce forțele ruse doreau să audă".

Obiectivul este uciderea a unui număr cât mai mare de civili iar gropi comune au fost descoperite, a explicat Zelenski și a întrebat "unde sunt garanțiile pe care Consiliul de Securitate ar trebui să le aducă în astfel de situații".

Vinovații trebuie să fie sancționați, Rusia trebuie pedepsită pentru crime de război, a cerut liderul de la Kiev.

Primul articol al cartei ONU vorbește despre garantarea păcii dar la noi, în Ucraina, forțele rusești distrug orașe întregi și aruncă în aer chiar și adăposturile pentru civili – a explicat Volodimir Zelenski.

Cei care dau aceste ordine criminale trebuie să li se ceară socoteală și să răspundă, spune președintele Zelenski și cere o conferință internațională la Kiev pentru reformarea sistemului mondial de securitate.

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat forțele rusești că au trimis sute de mii de ucraineni în Rusia. Deja, mai mulți primari din Ucraina, printre care și cel din Mariupol, au denunțat deplasarea de civili către Rusia.

Ambasadorul Rusiei în Consiliul de Securitate a negat afirmațiile liderului de la Kiev. «Rusia a evacuat 600.000 de persoane din Ucraina dar ele au plecat de bunăvoie, nu au fost forțate să plece», s-a justificat ambasadorul rus în Consiliul de Securitate ONU.

Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să fie făcută responsabilă de «cele mai grave crime de război» produse după cel de-al doilea Război Mondial.

Între timp, în teren, ucrainenii anunță că au reluat, în totalitate, controlul asupra regiunii Kiev, după retragerea forțelor rusești, care, vor să se concentreze pe estul și pe sudul Ucrainei.

Localnicii care au fugit de război sunt rugați, de primarul capitalei, să nu revină deoarece sunt posibile noi bombardamente.

Moscova a vorbit și marți despre “o înscenare” a imaginilor, îngrozitoare de altfel, de la Bucea – unde armata rusă este acuzată că a ucis civili.

«Imaginile de la Bucea arată că au fost țintiți civili în mod deliberat", afirmă un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru drepturile omului.

Iar șeful diplomației americane, Antony Blinken denunță o «campanie deliberată pentru a ucide, a tortura și pentru a viola».

Trezoreria americană a anunțat, marți, că nu va mai autoriza Moscova să-și ramburseze datoria, în dolari aflați în bănci americane.

Iar președintele Rusiei, Vladimir Putin vrea să «supravegheze» exporturile alimentare către «statele ostile».

NATO se teme că vor fi descoperite și alte atrocități comise de forțele  rusești, în Ucraina.

Alianța a atenționat că «rușii controlează, încă, o parte din teritoriul ucrainean iar când forțele rusești vor pleca, riscul este să fie descoperite și alte gropi comune și alte atrocități, crime de război”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că ne aflăm într-o fază crucială a războiului  și anume - Rusia se pregătește să ia controlul întregului Donbas și să facă un pod terestru cu Crimeea, anexată de Moscova în 2014.