Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arianespace şi Amazon semnează un parteneriat istoric

ap8953161936314741.jpg

Desen de artist cu rachetele Ariane-6, New Glenn si Vulcan Centaur ce vor fi folosite de Amazon pentru proiectul Kuiper.
Desen de artist cu rachetele Ariane-6, New Glenn si Vulcan Centaur ce vor fi folosite de Amazon pentru proiectul Kuiper.
Sursa imaginii: 
AP/Business Wire

Amazon a semnat contracte fără precedent cu trei societăţi lansatoare de sateliţi. Printre cele trei firme alese de societatea lui Jeff Bezos se numără şi cea europeană Arianespace. „E vorba de cea mai mare achiziţie comercială privind lansarea de sateliţi” a declarat Amazon.

Contractul semnat de Amazon cu cele trei firme prevede un total de 83 de tiruri. Lui Arianespace şi viitorului său lansator Ariane-6 îi vor reveni 18 tiruri ce se vor întinde pe o perioadă de trei ani. La fiecare decolare, lansatorul va putea pune pe orbită circa 35 de sateliţi din viitoarea constelaţie Kuiper a lui Amazon.

Impreună cu celelalte două societăţi lansatoare de sateliţi, firma lui Jeff Bezos speră astfel să pună pe orbită, în următorii 5 ani, 3.236 de mini-sateliţi. Proiectul Kuiper în care se înscriu aceste lansări, prevede furnizarea lumii întregi a unei conexiuni internet cu debit mare, la orizontul anului 2030.

De notat că din cele trei firme selecţionate de Amazon după negocieri care au durat mai bine de doi ani, doar Arianespace nu este americană. Ceilalţi doi parteneri ai afacerii sunt Blue Origin, firma spaţială a lui Bezos, şi United Launch Alliance.

Dacă numărul exact de sateliţi se cunoaşte, la fel ca şi numărul total de tiruri necesare pentru a-i pune pe o orbită joasă, nu se spune nimic despre data exactă a lansării primelor exemplare şi nimic despre câţi bani s-au plătit pentru aceste contracte istorice. Specialiştii evocă totuşi mai multe miliarde de dolari.

Orbita joasă – între 500 şi 1.200 km altitudine – este considerată mai bună pentru internetul cu debit mare decât orbita geostaţionară – de 36.000 km. Timpul de latenţă este infim, lucru esenţial pentru 5G dar şi pentru aplicaţii ce necesită răspunsuri cvasi-instantanee precum transporturile, apărarea, aeronautica sau finanţele.

De când s-a lansat, acum câţiva ani, idea de a folosi sute sau chiar mii de sateliţi pentru a conecta lumea întreagă la internet, o serie de proiecte s-au concretizat. Astfel, Starlink a lui Elon Musk şi constelaţia anglo-indiană OneWeb sunt pe cale să-şi desfăşoare déjà primii sateliţii. Canadianul Telesat o va face în curând, deci înaintea lui Amazon. Europenii, cum o deplânge ziarul Le Monde, „nu sunt decât în faza de studiu”.

 
Arianespace şi Amazon semnează un parteneriat istoric