Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul McKinsey: Parchetul din Franţa deschide o anchetă pentru «spălare de bani agravată de fraudă fiscală»

pnf.jpg

Tribunalul judiciar din Paris.
Tribunalul judiciar din Paris.
Sursa imaginii: 
Emmanuel Dunand, AFP

Parchetul naţional financiar din Franţa a deschis o anchetă preliminară pentru «spălare de bani agravată de fraudă fiscală». Decizia vine în urma acuzaţiilor unei comisii de anchetă senatorială privind influenţa cabinetelor de consultanţă asupra politicilor publice din Franţa.

Ancheta vine după ce o comisie senatorială, iniţiată de un grup de comunişti dar prezidată de un conservator, a constatat că statul francez şi-a dublat contractele cu cabinetele de consultanţă – de la mai puţin de 400 de milioane la aproape un miliard de euro pe an – în perioada 2018-2021.

Astfel de contracte existau şi în trecut dar acum, printre aceste cabinete de consulting, se numără şi americanul McKinsey, liderul pe plan mondial al sectorului. Ori, filiala din Hexagon a acestuia are circa 600 de salariaţi în Franţa, ţară în care face anual cifre de afaceri de mai multe sute de milioane de euro. Problema este că McKinsey nu a plătit niciun euro impozit în deceniul 2011-2020. Caracterul legal sau fraudulos al optimizării fiscale care a permis anularea impozitelor, este foarte greu de stabilit, spun mai toţi analiştii.

In jurul acestei optimizări fiscale se va duce ancheta Parchetului naţional financiar (PNF), instanţă menită tocmai să combată frauda fiscală. Cabinetul McKinsey, care nu este citat ca atare în comunicatul PNF, se apară şi spune că şi-a plătit dările vizavi de fiscul francez. Fără să conteste informaţiile comisiei de anchetă senatorială, cabinetul american stârneşte confuzie amestecând impozitele pe societăţi şi cotizaţiile patronale pe care le varsă pe salariile angajaţilor.

Controversa judiciară a luat şi un viraj politic întrucât scandalul McKinsey atinge şi tabăra preşedintelui-candidat Emmanuel Macron şi asta cu doar câteva zile înaintea turului întâi al alegerilor prezidenţiale din 10 aprilie. Intr-adevăr, unii dintre angajaţii McKinsey au lucrat benevol în 2017 pentru candidatul de atunci la prezidenţiale, Emmanuel Macron, iar în urma victoriei acestuia, au fost angajaţi în diverse structuri din jurul noului preşedinte sau au lucrat, în numele cabinetului, la cel puţin 40 de studii comandate de statul francez în perioada 2018-2020. Opoziţia de la Paris îl acuză astfel pe Emmanuel Macron de favoritism. Intr-o recentă declaraţia, preşedintele-candidat s-a declarat «şocat» de practicile fiscale ale lui McKinsey şi a spus că «dacă există dovada vreunei manipulări în acest sens, să meargă la penal». De partea sa, Christophe Castaner, liderul deputaţilor LREM (La République en Marche) a denunţat o «operaţiune politică».

 
Scandalul McKinsey: Parchetul din Franţa deschide o anchetă pentru «spălare de bani agravată de fraudă fiscală»