Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cupa Mondială de Rugby 2023: Greenpeace vrea să scoată din joc TotalEnergies

sediul_social_al_uneia_dintre_cele_mai_puternice_societati_din_lume_totalenergies_paris_la_defense._.jpg

Sediul social al uneia dintre cele mai puternice societati din lume, TotalEnergies, Paris, La Défense.
Sediul social al uneia dintre cele mai puternice societati din lume, TotalEnergies, Paris, La Défense.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Greenpeace cere organizatorilor Cupei Mondiale de Rugby din 2023, ce se va derula în Franța, să renunțe la unul dintre sponsorii oficiali ai competiției. Este vorba de gigantul petrolier și gazier TotalEnergies. Motivul: refuzul societății de a se retrage din Rusia, de a-și menține proiectele în domeniul gazului, în condițiile în care «regimul din Rusia este vinovat de crime de război», se arată într-o scrisoare redactată de Greenpeace. Evenimentul sportiv va avea loc din 8 septembrie și până pe 28 octombrie 2023, pe 9 stadioane din întreaga Franță.

Într-o scrisoare deschisă, directorul general al Greenpeace Franța, Jean-François Julliard, denunță incoerența faptului de a conserva gigantul TotalEnergies ca sponsor în timp ce echipa Rusiei a fost exclusă din meciurile de calificare și nu va putea, deci, participa, la viitoarea Cupă Mondială.

ONG-ul și-a exprimat deja opoziția față de participarea gigantului petrolier și gazier la Cupa Mondială de Rugby, din cauza activităților sale, ce au un impact foarte mare asupra mediului.

«Acest parteneriat era innaceptabil ieri, este rușinos astăzi și pătează competiția de mâine», atenționează ONG-ul care militează pentru protecția mediului. Si sublinează că «TotalEnergies își desfășoară activitatea într-un stat al cărui regim este vinovat de crime de război».

După invazia Ucrainei, lansată pe 24 februarie de Rusia care vorbește de o “operațiune militară specială” și nu despre un război, gigantul TotalEnergies a anunțat că nu va mai înnoi contractele pentru achiziționarea de petrol și de produse petroliere rusești și că va opri orice achiziție, cel târziu până la finele anului 2022. Va continua să aprovizioneze Europa cu gaz rusesc. Compania susține că, deocamdată, nu ia în calcul să se retragă complet din Rusia, unde, deține 19% din capitalul societății Novatek și o participație de 20% în Yamal LNG, un proiect care a fost lansat la finele lui 2017 și care a produs 18 milioane de tone de gaz natural lichefiat, în 2020.

Într-un comunicat transmis agenției Reuters, TotalEnergies susține că este un actor implicat în tranziția energetică – fără nicio altă explicație referitoare la activitățile din Rusia.

Organizatorii Cupei Mondiale de Rugby nu au răspuns, deocamdată, la inițiativa Greenpeace Franța.

Candidatul ecologist la alegerile prezidențiale, Yannick Jadot, a catalogat compania franceză drept "complice" de "crime de război".

"Acuzații grave și nefondate", s-a apărat, la această acuzație, TotalEnergies.

"Fără un comerț cu Europa, Rusia nu va mai avea bani pentru acest război", spunea liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.