Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: Rusia a fost suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului

rusia_a_fost_exclusa_din_consiliul_onu_pentru_drepturile_omului_cu_93_de_voturi_pentru_cu_24_impotriva_si_s-au_abtinut_58_de_state_7_aprilie_2022._.jpg

Rusia a fost exclusa din Consiliul ONU pentru drepturile omului, cu 93 de voturi pentru, cu 24 împotriva si s-au abtinut 58 de state, 7 aprilie 2022.
Rusia a fost exclusa din Consiliul ONU pentru drepturile omului, cu 93 de voturi pentru, cu 24 împotriva si s-au abtinut 58 de state, 7 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/John Minchillo

Rusia a fost exclusă din cauza «violării drepturilor omului și a abuzului flagrant și sistematic» pus în practică de forțele rusești în Ucraina. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia a avertizat că suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului va avea consecințe asupra negocierilor de pace derulate cu Ucraina.

93 de state membre în Adunarea Generală a Națiunilor Unite au votat «pentru» suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

24 de state au votat «împotrivă». Printre ele se numără China, Iran, Belarus, Kazahstan, Cuba, Siria – acestea s-au opus suspendării Rusiei din acest organism onusian.

Este pentru a doua oară în istoria ONU când o țară este suspendată din acest for. A fost cazul Libiei în 2011, la inițiativa Statelor Unite, la fel cum s-a întâmplat și în cazul Rusiei.

58 de state s-au abținut în a vota pentru ori contra prezenței Moscovei în Consiliul pentru drepturile omului.

Propunerea a fost făcută de Statele Unite, cu susținerea Marii Britanii. Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield își justificase, înainte de vot, inițiativa: "Dat fiind numărul tot mai mare de dovezi (în privința crimelor comise de forțele ruse în Ucraina), Rusia nu ar trebui să aibă vreo autoritate într-un organism al cărui scop este promovarea și respectarea drepturilor omului. Nu doar că este o ipocrizie, este periculos. Rusia se folosește de mandatul din Consiliu pentru a face propagandă. Miniciunile pe care le auzim din partea reprezentantului Rusiei ne dovedește că această țară nu își are locul în Consiliul pentru Drepturile Omului".

O țară poate fi suspendată din acest Consiliu pentru atingeri grave și sistematice ale drepturilor omului.

Ucraina este recunoscătoare pentru acestă inițiativă. Criminalii de război nu ar trebui să aibă loc în organismele ONU care vizează tocmai protejarea drepturilor omului, a reacționat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

 

 

Ministerul rus de Externe a calificat drept «ilegală» suspendarea din forul Națiunilor Unite.

"Este o decizie politică ce are drept scop pedepsirea unui stat suveran care duce o politică internă și internațională independentă" – se arată în comunicatul diplomației rusești.

În plus, se justifică ministerul de Externe, «Rusia a decis rezilierea anticipată» a mandatului din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

«Din păcate, în condițiile actuale, Consiliul este monopolizat de un grup de state care utilizează forul în scopuri oportuniste», se poate citi în comunicatul diplomației de la Moscova.