Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezidenţiale Franţa: ce propun candidaţii în domeniul sportului

sport.png

Sursa imaginii: 
patrickbayeux.com

Peste două zile francezii sunt chemaţi la urne în cadrul primului tur al prezidenţialelor. 12 candidaţi – 4 femei şi 8 bărbaţi – vor încerca să atragă voturile celor care vor merge să voteze. Am vorbit daici despre programele lor economice, de politică internă, externă, despre propuerile în materie de ecologie. Un subiect nu l-am abordat încă şi anume programele sportive ale diverşilor pretendenţi la Elysée.

Cum spune francezul, sportul a fost «părintele sărac» al acestei campanii electorale. Puţine propuneri concrete şi asta cu toate că Franţa găzduieşte anul viitor Cupa mondială de rugby iar peste doi ani, în 2024, Jocurile olimpice de vară.

Ne puteam aştepta ca preşedintele-candidat Emmanuel Macron, tânăr – 39 de ani când a fost ales prima dată în 2017 - şi hiperactiv, să facă multe în materie de sport. Cum notează însă colegii de la France 24, «dacă Macron şi-a multiplicat în ultimii 5 ani operaţiunile de comunicare – s-a făcut că joacă fotbal, a mers cu bicicleta împreună cu soţia sa Brigitte, s-a declarat fan desăvârşit al clubului Olympique de Marseille dar a pozat şi alături de Kylian Mbappé, vedeta lui Paris Saint-Germain, îi place boxul dar şi tenisul – bilanţul lui Emmanuel Macron este slăbuţ». Cert, Roxana Mărăcineanu, ministra franceză a Sporturilor, şi-a impus legea «Sport şi societate» dar doar pe final de mandat. In programul electoral al preşedintelui-candidat figurează şi idea de a propune încă de la toamnă tuturor elevilor din ciclul primar o jumătate de oră de sport pe zi. In fine, investiţii masive pentru renovarea a 5.000 de echipamente sportive au fost şi ele anunţate. Cam puţin pentru o ţară care va găzdui în următorii doi ani două dintre cele mai importante competiţii internaţionale, spun observatorii.

Şi totuşi, comparativ cu unii dintre ceilalţi candidaţi la prezidenţiale, propunerile lui Emmanuel Macron pot fi privite cu mai multă indulgenţă. Să-i luăm aşadar la rând pe ceilalţi candidaţi, de la extrema dreaptă la extrema stângă.

Pentru Marine Le Pen, lidera partidului Reuniunea naţională, sportul nu este o prioritate. Dovada este că subiectul nici măcar nu este evocat în programul ei electoral. Polemistul Eric Zemmour promite că va «repune sportul în serviciul Franţei şi al francezilor». Extremistul de dreapta vrea de asemenea să relanseze Jocurile francofoniei şi cele ale Mediteranei uitând probabil că acestea continuă să existe. In fine, Zemmour vrea să le impună neutralitatea politică atleţilor şi să le impună transexualilor să concureze în categoria sexului lor de la naştere.

Suveranistul Nicolas Dupont-Aignan, înotător amator, are un capitol întreg consacrat sportului în programul său electoral. 14 măsuri împărţite în trei mari axe: încurajaera practicii sportive pentru toţi francezii şi reducerea inegalităţilor de acces la aceste practici sportive, ameliorarea competitivităţii sportului de nivel înalt în Franţa pentru a permite ţării să devină şi mai cunoscută pe plan mondial şi modernizarea funcţionării federaţiilor şi cluburilor sportive.

Jean Lassalle, candidatul ruralităţii, este un mare fan de sport. Fiind originar din Pirinei, adică din sud-vestul Franţei, e normal ca sportul său preferat să fie rugby-ul. Din păcate, programul său electoral este sărăcăcios în materie de propuneri sportive. Două idei am reţinut: crearea unei Sărbători a Sportului după modelul Sărbătorii Muzicii şi promovarea artelor marţiale, «o adevărată şcoală a vieţii» spune Lassalle.

Conservatoarea Valérie Pécresse practică boxul şi tenisul. Nu deci de mirare că sportul este una dintre axele principale ale campaniei sale. Patru idei se desprind: punerea sportului în centrul politicilor publice, un mare plan de investiţii, accesul tuturor la sport şi protecţia atleţilor de nivel înalt.

«Marxismul şi sportul nu s-au înţeles bine niciodată»

Ecologistul Yannick Jadot merge numai cu bicicleta prin Paris şi e de părere că sportul este un instrument în serviciul sănătăţii. Ca şi Lassalle, Jadot vrea o mare sărbătoare a sportului în fiecare lună septembrie. In fine, ecologistul speră ca JO din 2024 să fie un eveniment model, în particuar în, domeniul egalităţii bărbaţi-femei.

De viitoarea olimpiadă de vară s-a preocupat şi Anne Hidalgo, primăriţa Parisului şi candidata socialiştilor la prezidenţiale. Dacă este aleasă în funcţia supremă, ea promite că va impune mai mult sport la şcoală şi investiţii de 3 miliarde de euros pentru a renova şi construi echipamente sportive. Sub preşedinţia ei va exista un minister al sportului – şi nu doar un secretariat de stat ca acum.

Stângistul Jean-Luc Mélenchon este mare promotor al sportului. Nu mai puţin de 24 de pagini sunt consacrate acestui domeniu în cartea sa program. Totul începe printr-o critică şi anume că «sportul este bolnav din cauza banilor» - a se subînţelege că se vehiculează sume prea mari în sport. Ori, Mélenchon promite că «va elibera sportul de bani» şi promovează o «practică sportivă populară şi emancipatoare». De asemenea, liderul mişcării Franţa nesupusă vrea să «termine du dopajul şi derivele sale».

Comunistul Fabien Roussel are un băiat care practică MMA – arte marţiale mixte - pe care îl încurajează în permanenţă pe reţelele sociale. El însuşi a practicat diverse sporturi în tinereţe pe când era înrolat în Federaţia sportivă şi gimnică a muncii, federaţie de sorginte comunistă. Dacă ajunge la Elysée, candidatul PCF promite că va investi masiv în sport şi va dedica ministerului de resort un buget anual de 3 miliarde de euro.

In fine candidaţii de extremă stângă nu sunt prea atenţi la sport. «Marxismul şi sportul nu s-au înţeles bine niciodată» reaminteşte France 24. Nathalie Arthaud, internaţionalistă convinsă, nu susţine neapărat echipa Franţei. Pronunţându-se contra organizării JO în 2024 la Paris, Arthaud denunţă derivele sportului, şi în particular ale fotbalului. «Cine are banii, are victoria» spune ea. Philippe Poutou este şi el pe aceeaşi linie iar sportul nu apare nicăieri în programul candidatului Noului Partid Anticapitalist.

 
Prezidenţiale Franţa: ce propun candidaţii în domeniului sportului