Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Finală Emmanuel Macron-Marine Le Pen la prezidenţialele din Franţa

22h30.png

Estimările institutului Ipsos Sopra Steria de la ora 22:30, douà ore si jumàtate dupà închiderea sectiilor.
Estimările institutului Ipsos Sopra Steria de la ora 22:30, douà ore si jumàtate dupà închiderea sectiilor.
Sursa imaginii: 
RFI

Potrivit primelor estimări, preşedintele-candidat Emmanuel Macron şi extremista de dreapta Marine Le Pen, lidera mişcării Reuniunea naţională, s-au clasat pe primele două locuri ale primului tur al prezidenţialelor. Macron ar fi obţinut 27,6% din voturi în timp ce finalista de acum 5 ani, a cules 23% din sufragii. Pe locul trei s-a clasat stângistul Jean-Luc Mélenchon, liderul mişcării Franţa nesupusă, cu 21,7% din sufragiile exprimate.

Polemistul extremist de dreapta Eric Zemmour a cules 7 procente din voturi. Niciunul din ceilalţi 8 candidaţi nu trece de pragul celor 5%, echivalent cu rambursarea cheltuielilor de campanie.

Conservatoarea Valérie Pécresse, candidata Republicanilor, a obţinut 4,8% din sufragii în timp ce socialista Anne Hidalgo nu a atras decât 2 procente din voturile exprimate. Aceste două scoruri sunt cele mai proaste din istoria a două partide care au marcat Franţa ultimelor 5 decenii.

Ecologistul Yannick Jadot a obţinut doar 4,4% din voturi cu toate că ecologia a fost atot-prezentă în actualitate. Comunistul Fabien Roussel a atras 2,6%, adică mai mult decât candidata socialistă, o adevărată umilinţă suplimentară pentru Hidalgo şi PS. La fel de umilitor pentru PS şi candidata sa este scorul de 3,2% obţinut de Jean Lassalle, candidatul ruralităţii. In fine, suveranistul Nicolas Dupont-Aignan a cules 2,2% din voturi iar cei doi extremişti de stânga, Philippe Poutou şi Nathalie Arthaud, au atras la un loc 1,5% din sufragii.

Cu circa 33% din sufragiile exprimate, extrema dreaptă (Le Pen + Zemmour + Dupont-Aignan) este astăzi prima forţă politică din Franţa.

Roussel, Pécresse, Jadot şi Hidalgo şi-au îndemnat simpatizanţii să voteze cu Emmanuel Macron la turul 2 din 24 aprilie. De partea sa, Mélenchon a repetat de mai multe ori că «niciun vot nu trebuie să meargă la Le Pen». In acelaşi timp, Zemmour şi-a invitat votanţi să voteze cu Le Pen peste 2 săptămâni.

Un prim sondaj Ifop realizat duminică seara după ce s-au anunţat numele finaliştilor dă pe 24 aprilie un scor foarte strâns, în marja de eroare, şi anume Macron 51% şi Le Pen 49%. Un alt sondaj, făcut de Ipsos, dă un avantaj mai mare lui Macron şi anume 54%-46%.

In primul său discurs post-victorie la primul tur, preşedintele-candidat Emmanuel Macron a tras dealtfel semnalul de alarmă. «Nimic nu este jucat dinainte iar dezbaterea pe care o vom avea în următoarele 15 zile va fi decisivă pentru ţara noastră şi pentru Europa» a avertizat Macron. De asemenea, el le-a mulţumit tuturor adversarilor săi care şi-au îndemnat alegătorii să voteze cu el la turul doi. In fine, Emmanuel Macron a propus «depăşirea diferenţelor pentru a ne uni într-o mare mişcare de unitate şi acţiune».

Absenteismul de circa 26% din electorat la acest prim tur se apropie de recordul din 2002 (28%).