Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: Jandarmi francezi investighează posibile crime de război

pompie1.jpg

Pompieri cauta printre ramasitele unei cladiri distruse într-un bombardament, pentru a scoate eventualele cadavre ce s-ar putea afla aici, Harkov - al doilea cel mai mare oras din Ucraina, 11 aprilie 2022.
Pompieri cauta printre ramasitele unei cladiri distruse într-un bombardament, pentru a scoate eventualele cadavre ce s-ar putea afla aici, Harkov - al doilea cel mai mare oras din Ucraina, 11 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Felipe Dana

Oficialii francezi ajută practic omologii ucraineni, în ancheta deschisă de aceștia – anunță ambasadorul Franței în Ucraina. Iar mai multe state europene au decis să ajute financiar dar și cu logistica necesară Curtea penală Internațională pentru a ancheta posibilele crime de război din Ucraina.

Jandarmi francezi au ajuns la Lviv, în vestul Ucrainei, pentru a asista omologi ucrainenei în investigațiile pe care le derulează pentru a documenta eventualele crime de război săvârșite în jurul Kievului. Este o primă unitate străină care aduce un astfel de ajutor, susține ambasadorul Franței în Ucraina.

Echipa Ministerului de Interne francez trebuie să identifice și să culeagă diverse probe pentru omologii ucraineni. Dacă va fi cazul, ele vor fi furnizate și Curții Penale Internaționale.

Jandarmii francezi sunt experți în scene de crimă și în identificarea de victime, se arată într-un comunicat comun semnat de 3 ministere franceze – Interne, Justiție și cel de Externe .

Doi medici legiști acompaniază echipa de jandarmi.

Duminică, justiția ucraineană anunța că doar în, regiunea Kiev au fost ucise peste 1.200 de persoane, din 24 februarie, fără să precizeze dacă este vorba în mod particular de civili.

Iar luni, trei state europene s-au pus de acord pentru a ajuta Curtea Penală Internațională pentru a ancheta posibilele crime de război din Ucraiuna. Este vorba de Germania, Suedia și Olanda, care, canalizează pe viitoarele anchete, 2,5 milioane de euro.

Curtea Penală Internațională a deschis o anchetă pe 3 martie, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina.

Este crucială prezervarea tuturor probelor, pentru a putea judeca infracțiunile săvârșite – a precizat ministrul gernam de Externe, Annalena Baerbock. Responsabila a precizat că Berlinul a furnizat deja Curții Penale Internaționale un ajutor suplimentar de 1 milion de euro, în urmă cu câteva zile.

Si Franța anunța pe 5 aprilie «o contribuție financiară excepțională» de jumătate de million de euro pentru lucrările Curții Penale Internaționale. În plus, a transferat în avans contribuția sa anuală pentru acest organism, în valoare de 13 milioane de euro și a propus să pună la dispoziția Curții doi magistrați și 10 jandarmi.

Uniunea Europeană a anunțat săptămâna trecută un buget de 7,5 milioane de euro pentru pregătirea procurorilor ucraineni în a ancheta posibilele crime de război.

Ucraina a deschis 5.600 de anchete pentru posibile crime de război, pe teritoriul său, de la începutul invaziei ruse, afirmase, duminică, procurorul general Irina Venediktova: "Am început să anchetăm asupra a 5.600 de cazuri privind posibile crime de război. Într-un singur caz am identificat deja 500 de suspecți. Este vorba de agresiunea Federației Ruse la adresa Ucrainei. Printre suspecți se află militari de rang înalt, responsabili politici și agenți de propagandă. Sunt responsabili pentru că au lansat acest război în Ucraina și pentru că îl continuă. Cele 5.600 de cazuri sunt foarte diferite, unul de celălalt. Dar e imposibil să le ignorăm. Aproape toate regiunile Ucrainei au fost bombardate și avem multe probe din fiecare regiune și din fiecare oraș. Putem lua ca exemplu orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime din țară – situat în nord-est. Aici, forțele rusești au bombardat ținte civile – spitale, școli, grădinițe, au distrus, în total, aproape o mie de instituții de educație".

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski vorbea luni dimineață de zeci de mii de morți la Mariupol.

O anchetă asupra a ceea ce se întâmplă acolo a fost demarată și de Amnesty International Franța, explica președinta ONG-ului, Cécile Coudriou: "Echipele noastre lucrează. Pe de o parte avem o echipă de cercetători specializați în tehnologii – ei analizează imagini vídeo și poze. Avem o altă echipă pe teren, care, poate înregistra mărturii. Dacă se vor dovedi acuzațiile, avem de a face cu fapte îngrozitoare. Acum, ca să vorbim de genocid, trebuie să dovedim intenția de a distruge de manieră planificată, sistematică o țară întreagă, a unei părți din ea ori a unui grup.  Cred că este prea devreme pentru ca să ne pronunțăm asupra termenului. Bineînțeles că împărtășim emoțiile ucrainenilor și a lumii întregi. Am văzut cu toții acele imagini și este foarte difícil să păstrăm o distanță dar cred că este necesar. Pentru ca să ajungem la o justiție, este necesar să fim ireproșabili.  Invităm la prudență dar în același timp trebuie să și acționăm, pe cât posibil".