Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rosbank, filiala rusă a Société Générale, susține că va rezista la turbulențele economice

rosbank_-_bratul_rus_al_societe_generale_in_moscova.

Rosbank - bratul rus al Société Générale în Moscova.
Rosbank - bratul rus al Société Générale în Moscova.
Sursa imaginii: 
REUTERS - MAXIM ZMEYEV

Société Générale a anunțat că își închide activitățile din Rusia. Practic, cedează totalitatea acțiunilor pe care le avea în Rosbank, unui oligarh rus, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia. Este, de altfel, fostul proprietar al băncii iar în plus, face obiectul sancțiunilor canadiene, de la începutul războiului în Ucraina. Rosbank a fost achiziționată pe bucăți, în 2006 și în 2014. Războiul din Ucraina a constrâns-o acum să își ia la revedere de la cei 12.000 de salariați și la cei 2 milioane de clienți.  

Retragerea din Rusia este costisitoare pentru grupul francez. Practic, cedează, pentru o mână de ruble, filiala pe care o achiziționase cu 4 miliarde de euro.

Société Générale a anunțat că tot ce recuperează acum este un împrumut de 500 de milioane de euro pe care îl oferise băncii Rosbank.

Practic, a fost semnat un acord cu fondul de investiții rus Interros Capital căruia îi va ceda participarea în Rosbank precum și filialele de asigurări din Rusia.

Grupul francez cifrează retragerea sa din Rusia la 3,1 miliarde de euro.  Consecințele financiare vor fi considerabile pentru 2022  - susține directorul Société Générale.

Grupul francez a înregistrat în 2021 un beneficiu net record, de 5,6 miliarde de euro iar Rosbank a realizat un venit net de 115 milioane de euro în 2021.

Interros este, practic, fostul acționar al Rosbank și este unul dintre cele mai mari fonduri din Rusia. Deține active în industria grea, în metalurgie și în sectorul farmaceutic.

Fondul a fost creat de Vladimir Potanine, unul dintre cei mai puternici și mai cunoscuți oligarhi ruși. Un apropiat al lui Vladimir Putin, acesta era în 2021, al doilea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 27 de miliarde de dolari, potrivit Forbes. 

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Vladimir Potanine se află pe lista oligarhilor sancționați de Canada.

Un expert din sector declară pentru AFP că este criticabil faptul că Société Générale cedează  tocmai unei astfel de persoane dar, în orice caz, cumpărătorul nu putea fi decât din Rusia

Iar un alt analist francez consideră că “Société Générale a făcut un cadou considerabil acestui oligarh rus, prin cedarea Rosbank pentru, practic, zero euro”.

Într-un comunicat, Interros a declarat că o comisie guvernamentală pentru controlul investițiilor străine din Rusia a aprobat condițiile acordului iar tranzacția urmează să aibă loc în următoarele săptămâni.

La rândul său, Rosbank a precizat, tot într-un comunicat că are “o mare rezistență” la turbulențele economice grație unei politici de risc bine gândită, dar și datorită “portofoliului echilibrat de credite și a unei baze diversificate de lichidități”.

În paralel, filiala de leasing auto ALD anunță că nu va mai încheia noi tranzacții comerciale în Rusia, Kazahstan și Belarus.

“Decizia strategică de retragere este lucidă și responsbailă”, susține directorul general al Société Générale, Frédéric Oudéa, într-un mesaj adresat salariaților. El explică faptul că “ bulversarea geopolítică actuală schimbă radical și durabil perspectivele de colaborare cu Rusia”.