Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eric Zemmour, sub anchetă penală după ce a trimis mii de SMS-uri membrilor comunităţii evreieşti din Franţa

zemmour.jpg

Eric Zemmour a trimis acest mesaj la mii de evrei din Franta.
Eric Zemmour a trimis acest mesaj la mii de evrei din Franta.
Sursa imaginii: 
ez2022.fr via arhive web WayBackMachine

In ajunul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, polemistul extremist de dreapta Eric Zemmour a trimis vineri 8 aprilie, mii de SMS-uri evreilor din Franţa. Ori, acest lucru este interzis prin lege. Parchetul din Paris a deschis marţi o anchetă penală iar Comisia naţională a informaticii şi libertăţilor (CNIL) a lansat şi ea o procedură contra candidatului partidului Reconquête! care a obţinut 7% din sufragii la primul tur al prezidenţialelor.

Ancheta penală deschisă de Parchet s-a făcut pentru foarte multe capete de acuzare. «Detenţie, conservare, înregistrare, transmisie de date cu caracter personal în afara cazurilor prevăzute de lege, comunicarea unui terţ fără autorizaţie şi deturnarea unui fişier de date cu caracter personal». Tot atâtea acuzaţii pentru care codul penal prevede 5 ani închisoare şi 300.000 de euro amendă. Pe plan administrativ, Eric Zemmour riscă 20 de milioane de euro amendă.

Scandalul a început vineri 8 aprilie, cu două zile înaintea primului tur al prezidenţialelor din Franţa. Mii de evrei francezi au primit în acea zi un SMS scurt în care scria «Bună ziua, am scris acest text pentru Dvs» urmat de un link spre o pagină internet editată de partidul Reconquête! al lui Eric Zemmour. Pagină pe care era un lung text intitulat «Mesajul lui Eric Zemmour adresat francezilor de religie iudaică». Un text în care candidatul extremist de dreaptă, el însuşi evreu de origine algeriană, denunţă felul în care evreii sunt trataţi în Franţa. «Sunt singurul care denunţă expansiunea islamului care ne răvăşeşte ţara. Antisemitismul care ucide azi este islamic. Francezii de religie iudaică nu mai pot dormi liniştiţi de multă vreme din cauza gunoaielor care să fac viaţa amară. Politicienii nu mai reuşesc să-i protejeze pe francezi, darămite pe evreii francezi» mai scrie Eric Zemmour înainte de a-şi termina epistola cu «Contez pe voi duminică 10 aprilie».

Mai mulţi destinatari ai acestui mesaj s-au adresat indignaţi Comisiei naţionale a informaticii şi libertăţilor. O Comisie care reaminteşte că «folosirea datelor cu caracter personal care dezvăluie convingerile religioase este interzisă, cu excepţia cazurilor în care persoana concernată şi-a dat consimţământul explicit pentru ca aceste date să fie folosite într-un scop anume».

De partea lor, o serie de asociaţii evreieşti din Franţa au denunţat procedeul. Uniunea stundenţilor evrei din Franţa şi J’accuse evocă «cea mai masivă exploatare a unor liste nominative de evrei de la razia de la Vel’d’hiv încoace», aluzie la arestarea şi deportarea a peste 10.000 de evrei la Paris, în 1942. De partea sa, preşedintele Fondului social evreiesc unificat denunţă o «afacere foarte gravă» şi vrea să afle «cine a permis constituirea unui astfel de fişier de către echipa lui Zemmour».

Echipa de campanie a lui Eric Zemmour care confirmă că a fost la originea SMS-urilor dar că numerele de telefon au fost obţinute de la un broker, un curtier specializat în date personale. Este însă puţin probabil, spun analiştii, ca acest broker să fii obţinut acordul explicit de la fiecare destinatar ca să primească publicitatea electorală de la Eric Zemmour.

 
Eric Zemmour, sub anchetă penală după ce a trimis mii de SMS-uri membrilor comunităţii evreieşti din Franţa