Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron–Marine Le Pen: două viziuni diferite despre cultură dar şi puncte comune

20200426_193120.jpg

Opera din Paris (aici situl Bastilia), a fost unul dintre principalii beneficiari ai ajutoarele acordate sectorului cultural în timpul pandemiei de Covid (Fotografie din aprilie 2020, în timpul primei carantine).
Opera din Paris (aici situl Bastilia), a fost unul dintre principalii beneficiari ai ajutoarele acordate sectorului cultural în timpul pandemiei de Covid (Fotografie din aprilie 2020, în timpul primei carantine).
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In contextul actual şi ţinând cont de priorităţile francezilor – criza Covid, războiul din Ucraina, puterea de cumpărare, mizele ecologice – cultura a fost un subiect de campanie puţin abordat de candidaţii la preşedinţia Franţei. Şi totuşi, succesul platformelor de streaming şi dificultăţile prin care au trecut lăcaşurile culturale de doi ani încoace, ridică probleme majore. In acest context, care sunt programele culturale ale celor doi finalişti, preşedintele-candidat Emmanuel Macron şi extremista de dreapta Marine Le Pen?

Pe site-ul de campanie al lui Emmanuel Macron, cultura ocupă un spaţiu minim – 3 paragrafe din  13 pagini de program. Aflăm astfel că reprezentantul partidului La République en Marche vrea să extindă «Pass-ul cultural». E vorba de o măsură déjà aplicată de un an sub forma unei sume de 300 de euro oferiţi celor care devin majori. Concret, la 18 ani, fiecare francez primeşte aceşti bani sub formă de cec pe care îi poate cheltui doar pe produse şi servicii culturale – cărţi, bilete la spectacole, CD-uri, instrumente muzicale, şamd. Bilanţul acestei operaţiuni este pozitiv pentru unii, precum librarii, care notează însă că tinerii francezi au investit mai ales în manga, benzile desenate japoneze. In schimb, lumea spectaclului deplânge faptul că măsura îi incită pe tineri să asculte doar ceea ce cunosc déjà şi deci sunt astfel favorizate marile industrii ale sectorului. In cazul în care este reales, Macron vrea sà extindă acest «paşaport cultural» şi tinerilor începând cu 15 ani.

Pe de altă parte, preşedintele-candidat promite noi comenzi publice artistice pentru a-i încuraja pe tinerii creatori. In fine, Emmanuel Macron prevede să investească pentru a creea metaversuri europene care să propună experienţe în realitate virtuală în jurul muzeelor, patrimoniului şi noilor creaţii artistice.

Bilanţul cultural al primului mandat al lui Macron este în linii mari unul prozitiv. Trebuie spus că sectorul cultural a avut enorm de suferit din cauza celor doi ani de epidemie de Covid, timp în care sălile de spectacole, muzeele şi cinemaurile au fost în mare parte închise. Statul francez a răspuns însă prezent deblocând un ajutor de aproape 15 miliarde de euro. In schimb, analiştii notează că sub mandatul lui Emmanuel Macron au persistat inegalităţile teritoriale şi sectoriale culturale. Cu alte cuvinte, o mare parte din bani s-a dus spre principalii operatori culturali precum Opera din Paris şi Muzeul Luvru.

Nici în programul lui Marine Le Pen nu există un capitol special consacrat culturii dar sunt 20 de pagini despre patrimoniu şi prezervarea acestuia. Candidata de extremă dreaptă vrea să facă din patrimoniu o «mare cauză naţională» cu scopul de «a inventoria tot ce este legat de patrimoniu, în fiecare regiune şi departament» al Franţei. Le Pen propune de asemenea un «serviciu naţional al patrimoniului» deschis voluntarilor între 18 şi 24 de ani şi cu o durată de 6 luni. Răstimp în care, respectivii vor participa la «restaurarea, protecţia şi valorificarea patrimoniului clădit dar şi natural». In programul candidatei partidului Reuniunea naţională, bugetul anual destinat restaurării monumentelor s-ar tripla, trecând de la 330 de milioane de euro anual la un miliard. In fine, ca să răspândească cultura franceză, Marine Le Pen vrea să instaureze o «Uniune francofonă» care ar regrupa toate ţările – şi cu prioritate pe cele africane – în care se vorbeşte limba franceză

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen au şi un punct comun în programele lor consacrate culturii. Amândoi vor să suprime taxa anuală – 138 de euro – plătită de toţi deţinătorii de televizoare din Franţa. Această taxă audiovizuală care aduce anual 3,2 miliarde de euro în vistieria statului, finanţează actualmente canalele de televiziune şi radiourile sectorului public precum France Télévisions, Radio France, Arte şi France Médias Monde, grup din care face parte şi RFI. În cazul în care această taxă dispare, se va pune problema nu doar a finanţării acestor entităţi dar şi cea a viitoarei independenţe a audiovizualului public. In timp ce Macron promite finanţări din alte surse, Le Pen vrea pur şi simplu privatizarea audiovizualului public.

 
Emmanuel Macron–Marine Le Pen: două viziuni diferite despre cultură dar şi puncte comune