Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: Salah Abdeslam povesteşte, în premieră, de ce a renunţat să se arunce în aer

salah.jpg

Un desen de presà care îl aratà pe Salah Abdeslam audiat la procesul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015. 13 aprilie 2022.
Un desen de presà care îl aratà pe Salah Abdeslam audiat la procesul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015. 13 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
BENOIT PEYRUCQ / AFP

Procesul atentatelor de la Paris şi Saint-Denis din 13 noiembrie 2015 a intrat pe ultima sută de metri. Sunt interogaţi, pentru ultima oară, cei 11 acuzaţi judecaţi de Curtea specială din Paris. Urmează pledoariile părţilor civile şi apoi rechizitoriul parchetului. Verdictul acestui proces-fluviu, început în septembrie anul trecut, ar putea fi dat în iunie. Miercuri a fost interogat principalul suspect şi singurul supravieţuitor al acelor atentate soldate cu 130 de morţi şi circa 400 de răniţi. Spre deosebire de atitudinea adoptată de la începutul dezbaterilor, Salah Abdeslam, 32 de ani, a decis să evoce amănunţit tot ce s-a întâmplat în acele zile de groază.

Au trecut 30 de săptămâni de când a început procesul. După 111 zile de dezbateri, Salah Abdeslam a decis să vorbească şi nu doar 2-3 vorbe ca până acum. Două ore şi jumătate a durat mărturia de miercuri a principalului suspect şi singurul supravieţuitor al comandourilor care au îndoliat Parisul acum şase ani şi jumătate. O premieră dacă nu uităm că până acum, suspectul a fost rând pe rând agresiv, mincinos, provocator dar mai ales tăcut.

«Până acum nu m-am simţit ascultat, de aceea m-am folosit de dreptul la tăcere. Acum însă m-am decis să vorbesc pentru că este ultima dată când o pot face» a declarat din start Salah Abdeslam, spre satisfacţia preşedintelui Curţii speciale Jean-Louis Périès şi a sutelor de părţi civile venite să-l asculte pe terorist. Chiar şi sala de presă, arhiplină cu această ocazie şi tensionată de atâta aşteptare şi incertitudini, a răsuflat uşurată.

Timp de două ore şi jumătate, mai întâi singur apoi răspunzând întrebărilor Curţii, Salah Abdeslam, îmbrăcat într-un tricou cu dungi alb-albastre şi cu o jachetă neagră deasupra, va oferi versiunea sa a ceea ce s-a întâmplat în 13 noiembrie 2015. O serie de trei atacuri cvasi-simultane, la Stade de France, pe terasele unor cafenele pariziene şi în sala de spectacole Bataclan. La originea planului diabolic, Brahim Abdeslam, fratele lui Salah. Revenit din Siria, unde combătuse alături de Statul islamic, în vara lui 2015, Brahim îi deschide pofta lui Salah să meargă şi el acolo ca să combată. Brahim îl liniştete însă, îi spune că a devenit periculoasă trecerea frontierelor şi că ar fi mai bine ca Salah să rămână în Europa unde poate fi util la alte acţiuni. In speţă, la pregătirea atentatelor de la Paris.

Salah Abdeslam este cel care va închiria maşinile care-i vor aduce pe membrii comandourilor, de la Bruxelles la Paris. Tot el va închiria şi apartamentele pariziene unde se vor ascunde cei 10 terorişti sinucigaşi înainte de a trece la atac. Pe 11 noiembrie, 48 de ore înaintea zilei fatidice, Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul atacurilor, îi ordonă lui Salah Abdeslam să ia şi el parte la măcel. «A fost un şoc pentru mine pentru că nu eram pregătit. Până la urmă am acceptat însă să mă alătur grupului» povesteşte principalul suspect. Intrând în detaliile misiunii sale, aflăm că Salah, cu centura de explozibili pe el, urma să se arunce în aer într-o cafenea din arondismentul 18 al Parisului. «Am intrat înăuntru, am comandat ceva de băut, m-am uitat împrejur şi am văzut oameni, mulţi tineri, care dansau şi râdeau. Am decis să renunţ să mă arunc în aer şi am ieşit. Am renunţat din omenie, nu de frică. Erau mai tineri ca mine, n-am vrut să-i omor» mai precizează Abdeslam spre stupefacţia auditoriului. Este pentru prima dată de 7 luni că singurul supravieţuitor al comandourilor dă atâtea detalii – inclusiv despre locul aproximativ unde se află respectiva cafenea pariziană.

Urmează salva de întrebări din partea Curţii – procurorul şi părţile civile vor interveni de abia joi şi probabil vineri. Adesea cu zâmbetul pe buze, tot timpul politicos, uneori cu umor, acuzatul răspunde pe îndelete. Cum a fugit mai întâi din barul unde trebuia să facă prăpăd, apoi cum a rămas în pană cu maşina în mijlocul Parisului, unde şi-a abandonat centura cu explozibili, cum a fost drumul de întoarcere la Bruxelles, în zorii zilei de 14 noiembrie. Cum a fost controlat de trei ori de poliţie pe drum şi totuşi a scăpat pentru că semnalmentele sale încă nu fuseseră distribuite la toate posturile de frontieră. Culmea culmilor, după trei controale de poliţie, Salah Abdeslam este intervievat de o radioul RTL despre măsurile de securitate. «Confirm că sunt puţin abuzive aceste controale dar ţinând cont de situaţie, e de înţeles» avea să spună Salah Abdeslam pe undele radioului respectiv. Un extras sonor de antologie ce va fi difuzat la proces la cererea unui avocat al părţilor civile. Audienţa de miercuri se termină la 9 fără un sfert seara, «ora la care se rupe postul ramadanului» după cum avea să remarce maliţios Salah Abdeslam.

Arthur Dénouveaux, supravietuitor al atentatului de la sala Bataclan, într-o pauzà a procesului, la întâlnirea cu presa, 13 aprilie 2022.
Arthur Dénouveaux, supravietuitor al atentatului de la sala Bataclan, într-o pauzà a procesului, la întâlnirea cu presa, 13 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Mărturia de miercuri a lui Salah Adeslam, la care nimeni nu se mai aştepta, se potriveşte aproape perfect cu rezultatele anchetei, notează mai toţi comentatorii. Din această cauză, mulţi consideră că audienţa de miercuri a fost probabil cea mai extraordinară de la începutul procesului sau în orice caz cea pe care mai toate familiile victimelor o aşteptau de luni de zile.

 
Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: Salah Abdeslam povesteşte, în premieră, de ce a renunţat să se arunce în aer