Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Mungiu şi Alexandru Belc, în competiţie la Festivalul de la Cannes 2022

S-a anunţat selecţia oficială a filmelor care vor concura la ediţia a 75-a a Festivalului de film de la Cannes. Printre regizorii selecţionaţi se numără şi doi români. Cristian Mungiu va veni cu pelicula „R.M.N.” în competiţia pentru La Palme d’Or în timp ce Alexandru Belc, cu filmul „Metronom”, va concura în principala secţiune paralelă, Un Certain Regard.

Cristian Mungiu este la Cannes aproape ca la el acasă. Laureat cu La Palme d’or în 2007 pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizorul originar din Iaşi a mai primit tot pe Croazetă Premiul pentru cel mai bun scenariu, în 2012, pentru „După dealuri” iar 4 ani mai târziu, Premiul pentru regie pentru pelicula „Bacalaureat”. Anul acesta el a fost selecţionat cu filmul „R.M.N.”, o coproducţie franco-româno-belgiană.

Alexandru Belc, braşovean de 41 de ani, este necunoscut la Cannes. El a fost selecţionat cu „Metronom”, primul său lungmetraj, o coproducţie româno-franceză. Belc nu semnează doar regia ci şi scenariul acestui film ce va fi prezentat în principala secţiune paralelă a Festivalului de film de la Cannes, Un Certain Regard, secţiune în care concurează 15 pelicule anul acesta.

Printre ceilalţi 17 regizori care vor concura pentru La Palme d’or, să-i amintim pe fraţii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne cu filmul „Tori şi Lokita”, pe japonezul Hirozaku Kore-Eda cu pelicula „Broker”, pe canadianul David Cronenberg cu filmul „Crimele viitorului”, pe americanul James Gray cu pelicula „Armageddon Time” şi pe rusul Kiril Serebrenikov care vine pe malul Mediteranei cu un film istoric consacrat compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski. Selecţionat pentru a treia oară la Cannes, Serebrenikov va face şi deschiderea Festivalului de teatru de la Avignon, la începutul lui iulie.

Cunoscut pentru filmele sale provocatoare, pentru sprijinul său în favoarea comunităţii LGBT şi criticile sale indirecte la adresa regimului lui Vladimir Putin, Serebrenikov nu a putut veni la Cannes la precedentele sale 2 selecţii întrucât era condamnat la o interdicţie de ieşire din teritoriu. Anul acesta, pe întâi aprilie, el a putut însă părăsi legal Rusia pentru a se stabili la Berlin. Lucru care îi permite să fie deci prezent la Cannes în mai şi, două luni mai târziu, la Avignon.

Selecţionat, dar în afara competiţiei, se numără filmul „Elvis” al australianului Baz Luhrmann, peliculă în care, pe lângă Austin Butler în rolul rockerului, joacă şi Tom Hanks. Tot în afara competiţiie va fi prezentat anul acesta la Cannes şi „Top Gun: Maverick” în regia lui Joseph Kosinski, ocazie cu care i se va aduce un omagiu lui Tom Cruise, fix 30 de ani după ce în mai 1992, la ediţia a 45-a a Festivalului de film de la Cannes, Cruise fusese aplaudat pe Croazetă pentru prestaţia sa din „Far and away” alături de Nicole Kidman, în regia lui Ron Howard.

In fine, în cadrul proiecţiilor speciale de la Cannes 2022, se va proiecta un film despre cântăreţul de rock Jerry Lee Lewis, în regia lui Ethan Coen şi un altul, intitulat „The natural history of destruction” al ucraineanului Serghei Lozniţa. Regizorul este şi el un „abonat” la Cannes unde a venit în trecut cu peliculele „Maidan”, „Donbass” şi anul trecut cu „Babi Yar”, un film despre masacrul a peste 30.000 de evrei în 1941, nu departe de Kiev.

Anul acesta, un al doilea regizor ucrainean a fost selecţionat la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Este vorba de Maksim Nakoneşnâi care vine cu primul său lungmetraj pe care l-am putea traduce liber „Vedere de fluture”.

Thierry Frémeaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, a promis că săptămâna viitoare se vor anunţa şi alte filme admise în competiţie. Tot peste câteva zile se va face public şi juriul acestei a 75-a ediţii.

 
Cristian Mungiu şi Alexandru Belc, în competiţie la Festivalul de la Cannes 2022