Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elon Musk, cel mai bogat om din lume, propune să cumpere reţeaua Twitter

musk.jpg

Elon Musk, patronul Tesla si SpaceX, propune 40 de miliarde de dolari ca sà cumpere reteaua de socializare Twitter.
Elon Musk, patronul Tesla si SpaceX, propune 40 de miliarde de dolari ca sà cumpere reteaua de socializare Twitter.
Sursa imaginii: 
AP - Susan Walsh

Elon Musk, patronul Tesla şi SpaceX, considerat cel mai bogat om din lume, propune 40 de miliarde de dolari ca să cumpere reţeaua de socializare Twitter. Recent, după ce devenise acţionar majoritar la Twitter cu 9% din acţiunile firmei, Musk respinsese un post de administrator care i se propusese pentru o perioadă de doi ani. Intre timp, multimiliardarul şi-a schimbat complet strategia.

Anunţul lui Elon Musk a avut efectul unei bombe pe Bursa din New York. Acţiunea Twitter a crescut cu 13 procente în primele ore după anunţ. Pentru acţionarii reţelei de socializare, oferta de achiziţie făcută de patronul Tesla şi SpaceX este o mană cerească. Faţă de ziua de 28 ianuarie, data la care Musk a început să cumpere acţiunile reţelei de socializare, valoarea unei acţiuni Twitter a crescut cu 54%.

„Este cea mai bună şi ultima mea ofertă. Dacă este refuzată, îmi voi revizui poziţia de acţionar” scrie Elon Musk în scrisoarea adresată consiliului de administraţie Twitter.

In continuarea epistolei sale, multimiliardarul scrie că a realizat că „Twitter nu va putea prospera în forma sa actuală, adică precum o firmă cotată în Bursă, şi nu îşi va putea îndeplini misiunea societală. Twitter trebuie să fie transformat şi să redevină o societate privată. Ea are un potenţial uriaş iar eu îl voi elibera” mai scrie Elon Musk.

In opinia analiştilor citaţi de ziarul Le Monde, tentativa de cumpărarea a reţelei Twitter are un substrat politic. In această operaţiune bursieră, Elon Musk beneficiază astfel de sprijinul unei majorităţi a partidului republican, partid frustrat după ce Twitter i-a închis contul ex-preşedintelui Donald Trump după invazia de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021. Conservatorii americani consideră că reţelele de socializare sunt partizane, în favoarea ideilor zise „progresiste”. Libertarian asumat, Elon Musk are o viziune foarte largă despre libertatea de expresie iar în opinia sa „orice formă de cenzură este periculoasă”.

Reamintim, averea lui Elon Musk este estimată la aproape 290 de miliarde de dolari. Omul de afaceri este un utilizator foarte activ pe Twitter, reţea pe care numără peste 81 de milioane de abonaţi.

O reţea ce a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 5 miliarde de dolari şi are circa 220 de milioane de utilizatori activi zilnic.

 
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, propune să cumpere reţeaua Twitter