Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Emmanuel Macron consideră că dacă utilizează cuvântul «genocid» nu ajută Ucraina

Presedintele Emmanuel Macron se afla în campanie electorala la Havre, în vestul Frantei, iar aici a explicat decizia sa de a nu utiliza cuvântul 'genocid' pentru a descrie ceea ce se întâmpla în Ucraina.

Presedintele Emmanuel Macron se afla în campanie electorala la Havre, în vestul Frantei, iar aici a explicat decizia sa de a nu utiliza cuvântul 'genocid' pentru a descrie ceea ce se întâmpla în Ucraina.
Presedintele Emmanuel Macron se afla în campanie electorala la Havre, în vestul Frantei, iar aici a explicat decizia sa de a nu utiliza cuvântul 'genocid' pentru a descrie ceea ce se întâmpla în Ucraina.
Sursa imaginii: 
Christophe Petit Tesson, Pool via AP

ăFranța a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare de peste 100 de milioane de euro, anunță ministrul Armatelor, Florence Parly după ce a avut o discuție cu omologul ucrainean. Şi va continua să furnizeze echipamente de protecție, armament și muniție, anunță ministrul francez. Este interesant momentul în care anunțul este făcut: de tensiune între cei doi lideri –Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron din cauza cuvântului “genocid”.

Până acum, Franța nu a cifrat armamentul livrat Kievului, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie.

Este pentru prima dată când responsabilii de la Paris anunță o cifră concretă.

Iar ea se adaugă și efortul comun decis de blocul comunitar. În urmă cu exact o săptămână, Uniunea Europeană debloca jumătate de miliard de euro pentru achiziționarea de material militar destinat Ucrainei. Iar totalul european se ridică, prin UE, la 1,5 miliarde de euro alocate de la începutul conflictului.

Pe măsură ce conflictul este continuat, Franța va ajuta militar, cu ajutorul partenerilor și a industriei de Apărare, a explicat Florence Parly.

Ea a adăugat că Franța este determinată să ajute Ucraina să se apere de “această agresiune și pentru a crea condițiile pentru o pace corectă și durabilă”.

Sunt explicații ce vin într-un context în care de două zile există o tensiune între cei doi lideri – Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron.

Presedintele Ucrainei s-a declarat ofensat de faptul că omologul său francez nu a utilizat cuvântul “genocid” în ceea ce privește intervenția armată rusă din Ucraina.

În ultimele zile, termenul de «genocid» a fost utilizat de președintele Statelor Unite, Joe Biden și de premierul canadian, Justin Trudeau – cu referire la ceea ce se întâmpla în Ucraina.

Acum, Emmanuel Macron este de părere că cei care utilizează cuvântul genocid devin automat beligeranți – așa cum se arată în convențiile internaționale, adică, trebuie să intervină în conflictul ucrainean. Nu cred că cineva îsi dorește acest lucru, a comentat Emmanuel Macron: «Am fost cu toții uimiți de imaginile de la Bucea, de scenele de la Mariupol – pe care Franța le-a condamnat cât se poate de clar. Am trimis magistrați și jandarmi pentru a ajuta Ucraina să documenteze aceste crime de război. Si pentru a putea să deschidem procesul. Cuvântul “genocid” are un sens iar el trebuie atribuit de juriști și nu de politicieni. Iar aici atenționez: dacă este un genocid, statele care consideră acest lucru, trebuie să intervină – așa cum o arată convențiile internaționale. Credeți că cineva își dorește acest lucru? Eu nu cred. Adică, să devină beligeranți. Cred că toată lumea trebuie să își păstreze rațiunea, să ajutăm Ucraina considerabil și să nu amplificăm schimburile verbale astfel încât cuvintele să nu mai aibă sens. Eu vreau să îmi păstrez ideea – doresc să fac totul pentru a opri acest război, vrea să fiu alături de ucraineni, vreau să ne menținem măsurile de solidaritate, doresc să continuăm să lucrăm pentru a găsi pacea și pentru a ne proteja compatrioții de război».

Președintele american, Joe Biden l-a acuzat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin că duce un «genocid» în Ucraina. Iar Kiev a salutat declarația Washingtonului.

ONU, prin vocea secretarului general, a precizat că termenul de genocid este definit strict de dreptul internațional.