Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron-Le Pen, două viziuni diamentral opuse despre politica internaţională

pol_externe.jpg

Cei doi finalisti ai prezidentialelor franceze, extremista de dreapta Marine Le Pen si presedintele-candidat Emmanuel Macron.
Cei doi finalisti ai prezidentialelor franceze, extremista de dreapta Marine Le Pen si presedintele-candidat Emmanuel Macron.
Sursa imaginii: 
REUTERS - SARAH MEYSSONNIER

Cei doi finalişti ai prezidenţialelor franceze îşi continuă campania electorală în provincie. In timp ce preşedintele-candidat Emmanuel Macron a fost la Le Havre, fieful ex-premierului său Edouard Philippe, pentru a vorbi despre ecologie, adversara sa, extremista de dreapta Marine Le Pen şi-a prezentat programul de politică externă. Care sunt priorităţile ei în acest domeniu?

Construcţia europeană, NATO, războiul din Ucraina, relaţiile cu Rusia – evantaiul dosarelor abordate de Marine Le Pen a fost foarte larg iar soluţiile propuse, foarte diferite de cele ale adversarului ei. Pentru finalista de extremă dreaptă a prezidenţialelor franceze, „Emmanuel Macron are o viziune limitată a relaţiilor internaţionale”. Marine Le Pen vrea o Franţă mai independentă şi mai puternică pe scena internaţională, spune că vrea „să restaureze locul aparte al Franţei în lume” şi propune o diplomaţie a tăcerii şi a acţiunii confidenţiale, în locul celei vorbăreţe şi deschise” promovate de Macron. In privinţa relaţiei cu Germania, principalul partener al Franţei în UE, Le Pen spune că nu va urma modelul Macron-Merkel, această orbire franceză vizavi de Berlin”. Denunţând politica anti-nucleară germană, Le Pen a ajuns la concluzia că între cele două ţări persistă „divergenţe strategice ireconciliabile” şi deci doreşte de asemenea să oprească ”toate cooperările militare cu Berlinul”. Totodată, finalist ad ela prezidenţiale spune că „nu va mai sprijini ideea de a acorda Germaniei un loc permanent în Consiliul de securitate ONU”.

In fine, în privinţa relaţiei cu Rusia – ţară cu al cărei lider, Vladimir Putin, Marine Le Pen întreţinea relaţii foarte bune şi îl admira – candidata partidului Reuniunea naţională a înţeles că atacul este cea mai bună apărare. „Emmanuel Macron, de-a lungul mandatului său, l-a invitat pe Vladimir Putin la Versailles, apoi la Fortul Brégençon – reşedinţa de vară a preşedinţilor francezi – dorind, spunea el, să reancoreze Rusia de Europa”.

Tot în privinţa Rusiei, Marine Le Pen merge foarte departe. Astfel, ea propune „o apropiere strategică între NATO şi Rusia, odată ce războiul ruso-ucrainean se va sfârşi prin semnarea unui tratat de pace”. De notat că în discursul ei de politică externă, Marine Le Pen nu a citat niciodată Ucraina. Apropo de NATO, extremista de dreapta vrea să iasă din comandamentul militar integrat al Alianţei.

In timp ce Emmanuel Macron denunţă dorinţa ascunsă a lui Marine Le Pen de a ieşi din UE, adversara sa i-a dat replica spunând că „Frexit-ul nu este proiectul nostru. Vrem însă să reformăm Europa din interior a explicat ea.

O luare de poziţie foarte departe de cea pro-europeană promovată marţi la Strasbourg de Emmanuel Macron. In opinia acestuia dealtfel, turul doi al prezidenţialelor franceze echivalează cu un „referendum” pro sau contra-Europei.

Tot împotriva propunerilor lui Macron, Marine Le Pen pledează pentru „restabilirea relaţiilor diplomatice cu Siria” lui Bachar al-Assad şi promite că va pune capăt „supunerii franceze în faţa Chinei”.

 
Macron-Le Pen, două viziuni diamentral opuse despre politica internaţională