Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valérie Igounet: "Teoriile complotiste se hrănesc din scepticism și deziluzii"

Coperta volumului BD Ils sont partout / Sunt peste tot - o carte scrisa în scop pedagogic despre lumea conspirationismului si adeptii lui.

Coperta volumului BD Ils sont partout / Sunt peste tot - o carte scrisa în scop pedagogic despre lumea conspirationismului si adeptii lui.
Coperta volumului BD Ils sont partout / Sunt peste tot - o carte scrisa în scop pedagogic despre lumea conspirationismului si adeptii lui.
Sursa imaginii: 
Les Arènes BD

Pentru unii, pământul este plat, vaccinurile împotriva Covid au ca scop controlarea populației mondiale, avioanele aruncă chimicale pentru a ne ucide, camerele de gazare nu au existat niciodată. Cu toții se declară anti-sistem.

Recent, în Franța, a apărut o carte sub formă de BD – bandă desenată- este un volum realizat în scop pedagogic și foarte bine documentat. O călătorie în lumea conspiraționismului și a adepților lui.

Cartea a fost scrisă și desenată de mai mulți coautori – 4 în total.

Printre ei se regăsește Valérie Igounet. Ea este istoric, politolog, specialistă în negaționism și în extrema-dreaptă iar cartea se numește Ils sont partout/ Sunt peste tot.

Valérie Igounet: «Într-una din imaginile din carte se regăsește acestă idee că cei care cred în complotism și în negaționism, sunt anti-sistem. Sunt persoane care au un dubiu vizavi de democrația în care trăiesc. Pun sub semnul întrebării lumea în care trăiesc, societatea din care fac parte, pentru ei trebuiesc găsite și adoptate alte scheme de gândire. Există teorii care ne pot face să zâmbim - aceea conform căreia pământul este plat. Apoi, este și ideea înlocuirii civilizației – o idee complotistă apărută din rândurile extremei-drepte care se bazează pe principii xenofobe și rasiste. Există și idei periculoase cum este cazul celor care cred că se apropie un cataclism și utilizează tot felul de tehnici de supraviețuire - dar care pot duce la deces».

Există și complotiști care nu sunt pe aceeși lungime de undă?

Valérie Igounet: "Foarte rar se întâmplă ca un complotist să adopte o singură idee a complotismului. De obicei aceste idei curg, destul de ușor, către alte idei complotiste, tot ca o formă de rezistență la adresa sistemului și cu același raționament, și anume, că "toată lumea ne minte, trebuie să ne găsim propriul adevăr" și iată cum aceștia ajung să se instaleze foarte bine în această comunitate de sceptici. Adepții acestor idei nu mai cred de fapt în nimic, sunt deziluzionați de politică, sunt sceptici – iar toate acestea pot să ducă la o violență previzibilă, în anumite cazuri".

Recent, în Franța au reținute 7 persoane în cadrul unui dosar terorist în care alte 14 persoane au fost deja inculpate. Printre ele se numără, tocmai, o figură a complotismului.

Valérie Igounet: “Este complicat să judecăm acești adepți ai complotismului. Există specialiști din domeniu care pot să ne arate la ce instrumentalizare sunt supuși adepții complotismului. Există structuri care încearcă să combată acest complotism. Au fost inventate servicii de combatere a «fake-news». Cert este că nu putem să combatem într-un mod agresiv și să spunem unui adept al complotismului că «ești o nulitate și nu înțelegi nimic», spre exemplu… în mod clar nu aceasta este soluția bună. Este exact ceea ce nu își doresc să audă».