Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marine Le Pen, speranţa lui Putin–Analiză Le Monde

le_pen_poutibne.jpg

Marine Le Pen cu Vladimir Putin la Kremlin, martie 2017.
Marine Le Pen cu Vladimir Putin la Kremlin, martie 2017.
Sursa imaginii: 
Mikhail Klimentiev/Sputnik/AFP

Intr-o lungă analiză, ziarul Le Monde arată cum o victorie a extremistei de dreapta Marine Le Pen la prezidenţialele franceze din 24 aprilie i-ar permite lui Vladimir Putin să iasă din izolarea internaţională. Dacă Marine Le Pen ajunge la preşedinţia Republicii franceze, acest lucru ar fi o mană diplomatică pentru şeful Kremlinului, e de părere cotidianul de referinţă din Franţa.

Le Monde aminteşte încă de la început că «în ciuda unor recente schimbări tactice, diplomaţia pe care o preconizează Marine Le Pen corespunde cu ceea ce URSS-ul a dorit dintotdeauna şi Rusia lui Putin o doreşte din 2011 şi anume fragilizarea Uniunii europene şi a legăturilor transatlantice. Acest dublu obiectiv, la care Putin nici nu mai visa, diplomaţia lui Le Pen i l-ar aduce pe o tavă tricoloră. Este ceea ce reiese din programul anunţat şi confirmat recent de candidata de extremă dreaptă» scrie Le Monde.

In continuarea analizei sale, cotidianul de referinţă din Franţa notează: «Marine Le Pen s-a opus sancţiunilor luate contra Rusiei. Ajunsă preşedintă, condamnarea invaziei ruse nu ar fi decât retorică. Candidata critică livrarea de arme Kievului. Pentru a obţine un armistiţiu sau pentru a favoriza negocierile, ea mizează doar pe forţa discursului ei. Dar oare pe ce planetă trăieşte doamna Le Pen?» se întreabă Le Monde.

Un ziar care reaminteşte că «lidera extremei drepte franceze flirtează de multă vreme cu autocratul de la Moscova. In 2017 s-a dus până la Kremlin ca să cerşească o poză cu marele ei om şi să ceară un împrumut bancar pentru partidul ei. Intr-un interviu acordat atunci canalului BBC, Le Pen spunea că e pe aceeaşi linie cu Putin şi cu alţi doi ultranaţionalişti, americanul Donald Trump şi indianul Narendra Modi. Această atracţie pentru musculoşii epocii era dublată de o prietenie cu maghiarul Viktor Orban, democrat «iliberal» asumat. Toate acestea definesc un profil politic îngrijorător» mai scrie ziarul de seară din Franţa.

Sunt citaţi apoi şi comentatori sau politicieni. Astfel, politologul american Ian Bremmer e de părere că «Le Pen reprezintă cea mai bună carte a lui Putin pentru a-i diviza pe occidentali». De partea sa, fostul premier italian Enrico Letta, spune că «dacă pe 24 aprilie câştigă Le Pen, Putin îşi poate opri tancurile întrucât va fi câştigat, va fi în centrul Europei». Marine Le Pen nu vrea doar să slăbească legăturile transatlantice dar doreşte de asemenea să destabilizeze Uniunea europeană aliniind-se încă o dată pe dorinţele profunde ale Kremlinului. Politica extremistei de dreapta nu va fragiliza însă doar UE dar şi moneda unică euro, adică economiile francezilor. Ideologă ultranaţionalistă, opusă însuşi spiritului construcţiei europene, ea avansează pentru a distruge un ansamblu, Uniunea europeană, care ne permite azi să negociem de la egal la egal cu mai marii lumii. Le Pen, respingând «cuplul» format cu Germania, preferă «duo-ul» Paris-Budapesta.

In încheierea analizei sale, Le Monde conchide: «Doamna Le Pen trăieşte în altă epocă. Politica ei externă ar diminua Franţa, i-ar ştirbi statura şi politica economică şi strategică. Cineva însă, în vastul său birou de la Kremlin, ar jubila».

 
Marine Le Pen, speranţa lui Putin–Analiză Le Monde